— Jevnt over har vi de siste årene sett en dobling av tyverier fra personer på offentlig sted eller i restaurant og kafé på 17. mai, i forhold til en hvilken som helst annen dag i samme måned, sier Knut Ellertsen, leder for tyveriavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

Han ber derfor bergenserne passe godt på sakene sine under feiringen i morgen.

— Særlig bør man være påpasselig hvis man går med vesker i store folkemengder. Det gjelder både hvis man stopper opp for å se på prosesjonen, og når man er inne på et spisested, sier Ellertsen.

En liten trøst er værmeldingen, som lyder på regnbyger.

— Lommetyverier er væravhengig, og regn kan gjøre det litt vanskeligere for lommetyvene utendørs. Til gjengjeld blir det desto fullere på spisestedene, så det er ikke så dumt å være litt oppmerksom, sier Ellertsen.Både på dagen, men spesielt utover kvelden, er det lurt å passe godt på bankkortet, påpeker han. En velkjent metode blant enkelte omreisende lommetyver er nemlig å sikre seg pinkoden din, før de stikker av med kortet i et ubevoktet øyeblikk.

— Et godt råd er å følge litt med når man taster pinkoden og se etter at ikke noen kikker over skulderen, sier Ellertsen.

Han har også et siste råd til dem som tar bilen til byen for å få med seg festlighetene:— Pass på at det ikke ligger verdisaker synlig når du parkerer.