— Jeg har egentlig månedskort, men er litt for flink til å glemme det. Derfor må jeg alltid stresse med kontanter. Dette er en perfekt løsning, sier han.

BT fikk med seg to prøvekaniner, Ole Sævold og Jacob Friele Langeland til å teste ut Skyss sin nye app for billettkjøp dagen før lansering.

Dommen er klar:

— Den er enkel å bruke, og ser bra ut. Det er ingen tvil om at vi kommer til å laste ned denne, sier de.

Tom-Christer Nilsen, fylkesordfører i Hordaland mener den nye appen vil gjøre kollektivtjenestene i Bergen mer tilgjengelige.

— Den er svært brukervennlig, og du får mer for pengene. Ved å løse billett gjennom telefonen, kan du reise hvor mye du vil innenfor halvannen time, sier han.

Skyss håper dette skal bidra til å redusere kontantsalget hos bussjåførene betraktelig.

Raskere avvikling

På bussene i Trondheim har mobilbilletter allerede vært i salg i over ett år, og blitt en formidabel suksess. Mobilbillettene utgjør ca. en tredel av totalomsetningen på Trondheims-bussene. Det betyr at kontantomsetningen er betydelig redusert.

I Oslo ble det åpnet for mobilsalg i desember. Også der har nyordningen vært en suksess.

Det nye mobilsystemet vil i første omgang bare kunne benyttes i bergensområdet, der det er enhetstakst. To tredeler av alle enkeltbillettene selges i dag hos bussjåførene.

— Det er flere grunner til at vi innfører mobilbillett. Vi ønsker å gjøre det enklere og mer attraktivt å reise med oss. Vi håper det vil gi raskere bussavvikling når vi øker tilgjengeligheten på billettene. Og sist, men ikke minst, ønsker vi å redusere sjåførenes kontanthåndtering til et minimum, sier markedssjef Målfrid Vik Sønstabø i Skyss.

Du må ha en smarttelefon, Iphone eller Android, for å få tilgang til mobilbilletter. Når du har lastet ned applikasjonen Skyss Billett, må du opprette en mobilkonto. Du kan belaste enten visakortet ditt eller et kredittkort. Det lar seg også å gjøre å belaste mobiltelefonregningen. Det er fullt mulig å knytte flere brukere til mobilkontoen.

— Det kan være praktisk for eksempel å la barna dine bruke av kontoen du selv har opprettet, sier Sønstabø.

Umulig å jukse

Ved hjelp av noen enkle kommandoer på telefonen, kan du så kjøpe enkeltbilletter. Du får da opp en elektronisk billett på skjermen. Den er gyldig i nitti minutter, og et telleverk begynner umiddelbart å vise hvor lang gyldighetstid som er igjen på billetten.

Det er ikke nødvendig å vise mobilbilletten til sjåføren når du går på bussen, unntatt nattbilletter. Sjåføren kan likevel be om å få se mobilbilletten, som for øvrig ikke skal valideres om bord i bussen eller på Bybanen. Ved kontroller skal mobilbilletten fremvises til vekterne. De vil lett kunne se om billetten er gyldig eller ikke.

Skyss syslet en stund med tanker om å innføre SMS-billett, men det viste seg etter hvert at slike kunne misbrukes.

— Vi føler oss temmelig trygge på at det ikke er mulig å jukse med mobilbillettene, sier prosjektleder Tore Burheim.

Mobilløsningen har vært intensivt testet. Skyss har hatt en pilotgruppe med over hundre brukere.

Foreløpig vil det bare være enkeltbilletter som kan kjøpes.

— Vi vil evaluere løsningen underveis, og utbredelse og suksess vil avgjøre om vi skal utvide med andre reiseprodukter som PeriodeSkyss, sier Skyss-direktør Oddmund Sylta.

Utsatt takstøkning

Opprinnelig var planen at enkeltbillettene skulle koste 40 kroner fra 1. februar når de ble kjøpt hos sjåføren. Dette er nå utsatt.

— Fylkeskommunen forutsatte at både mobilsalg av billetter og salg hos utvalgte kommisjonærer skulle være på plass før denne takstøkningen ble satt ut i livet. Vi arbeider fortsatt med å få kiosk- og butikksalget på plass. Når dette er i orden, er det politisk vedtatt at prisen for billetter kjøpt hos sjåføren skrus opp, sier Sylta.

Frem til 1. februar koster alle enkeltbilletter derfor fortsatt 27 kroner. Etter denne datoen kosten de 29 kroner, før altså billettene kjøpt kontant hos sjåføren på et eller annet tidspunkt vil koste 40 kroner.

Klassekameratene Ole Sævold og Jacob Friele Langeland er vel inne på Bybanen, og reisen går som smurt.

— Vi tar faktisk buss eller bybane hver eneste dag. Så dette er helt topp, sier de.

SLIK SER DEN UT: Her er mobilbilletten du fra i dag kan kjøpe med smarttelefon.