Onsdag ettermiddag ved 14.30-tiden ble politiet tilkalt til bygården, like ovenfor Kong Oscars gate, i Bergen sentrum.

RYKKET UT: Politiet på plass i Bispengsgaten 19 i Bergen sentrum etter at den gamle og den nye eieren kranglet om nye låser kunne settes i bygget.
MARITA AAREKOL

— Ble nok informertDen tidligere eieren Binh Thanh Tran opplevde nylig at bygården ble solgt mot hans vilje i forbindelse med et skilsmisseoppgjør. Advokat Christian Grahl-Madsen sto for salget.

Oslomannen Karsten Aubert betalte 19,5 millioner kroner gjennom sitt eiendomsselskap for bygården før helgen. Onsdag ville han skifte låser på dørene. Det var lettere sagt enn gjort.

For den innleide låssmeden og en representant for oslomannen hadde ikke vært lenge på adressen før Tranh dukket opp.

— Han ble nok informert av en av beboerne, sier Karsten Aubert.

- Jeg har anket

Hans representant ringte politiet da hun så at saken bokstavelig talt var fastlåst. Tre sivile politimenn kom til stedet, og diskusjonen begynte.

— Vi er de nye eierne og har betalt pengene for bygget. Vi har bekreftelse fra advokaten som sto for salget. Vi vil skifte låser, sa eierens utsendte i Bergen.

— Det har de ikke rett til. Jeg har anket dommen, og dette salget er ikke avgjort. Retten får ta stilling til striden før låsene skiftes, sa Binh Tranh Tran

Virket lettet

Slik fortsatte forhandlingene, uten at noen ga seg. Politiet måtte ta mobiltelefonen i bruk og ringe Bergen tingrett for å finne ut om låsene kunne skiftes eller ei.

Etter en drøy time med parlamentering, og telefonsamtaler med retten, ba politiet om at partene gikk hver til sitt. Konklusjon: Den nye eieren som hadde betalt 19,5 millioner kroner for bygården, fikk ikke skifte låsene.

— Dette spørsmålet skal namsretten behandle videre, sa politimannen som ledet forhandlingene.

Binh Thanh Tran virket svært lettet, til tross for at leiegården nå altså eies av Karsten Aubert.

— Det kan være dere må hjelpe meg neste gang, sa han til politifolkene.

- Salget akseptert

Aubert tar avgjørelsen med fatning.

— Dette er helt greit for oss. Vi eier bygget, men ønsker ikke at dette skal eskalere. Vi avventer namsrettens videre behandling og skifter låser når vi får grønt lys derfra, sier han.

Advokat Christian Grahl-Madsen, som sto for salget av eiendommen, er klar:

— Retten har akseptert salget, og kjøperen har betalt avtalt sum. Eiendomsretten er gått over til Bispengsgaten 19 A fra 5. mai. Det er det selskapet som eier bygget, sier han.

— Eier har bedt meg fremme begjæring av fravikelse til namsretten. Brevet er sendt, legger Grahl-Madsen til.

Ifølge advokaten mente Binh Thanh Tran at han hadde forkjøpsrett til bygården, og at det er dette spørsmålet som er anket inn til Gulating lagmannsrett.

Trans advokat var ikke tilgjengelig for spørsmål fra bt.no onsdag.

OMSTRIDT: Tidligere eide Binh Thanh Tran eiendommen i Bispengsgaten 19, men den er nå solgt. Onsdag ville den nye eieren skifte låser, uten å lykkes.
MARITA AAREKOL