Jevnt formiddagssurr møter oss når vi entrer kjøpesenteret Galleriet på Torgallmenningen. Blomster og smykker frister til en stopp, men vi skal under jorden — ned en rulletrapp, rundt en butikk og inn en dør. Til et mørkt, illeluktende rom der kjøpesenterets 70 butikker og flere spisesteder hver dag kvitter seg med sine etterlatenskaper.

Tror vi.

Endestopp - papir

Schwuuup, schwuuup lyder det muntert på James Bond-vis når den store døren glir til side etter et lite trykk på knotten på veggen. Det er så lyst og hvitt at vi nesten glipper med øynene, men Subwaste-skiltet får oss på plass igjen der det skinner i rosa neon.

Blikket trekkes kjapt mot gulvet, der tynne streker i nesten samme farger som Circle, Piccadilly, Central, Bakerloo, Victoria og de andre London-linjene får fart på retningssansen. Men vi skal ikke til Covent Garden eller Trafalgar Square; i Bergen er endestoppen containere for papp og papir, matavfall, elprodukter og annet boss. Her er det bare å finne de rette bokstavene og fargen.

- Hvis de ikke gjør det ordentlig, får de det i retur. Jeg er litt streng, ellers lærer de ikke. Men jeg gjør det med et smil, alle har det jo veldig travelt, sier Lilli Marlen Bjørklund, lageransatt hos Lindex.

GALLERIET UNDERGROUND: - Vi spøker med at folk tror Bybanen stopper her, så vi kaller det Stasjon Galleriet, forteller senterleder Hågen Solheim.
VEGAR VALDE

- Lettere å finne frem

Når klær kommer i tonnevis, blir det mye papp, plast og stropper i trallen.

- Det har kommet seg veldig her nede, mye lettere å finne frem. Men jeg har i grunnen alltid vært flink til å sortere, sier Bjørklund.

Tidligere var det ubehagelig lukt og dårlig belysning i rommet, ifølge senterleder Hågen Solheim. Maskinene sto hulter til bulter, folk la avfallet feil, og i de verste periodene kunne det ligge rundt omkring. Matavfall og olje var et stort problem, det ble mye griseri. Flere ansatte sa at det ikke akkurat var først til møllen når bosset skulle fjernes fra butikken eller spisestedet.

- Når det blir så trivelig, tror vi flere tar seg tid til å sortere, sier Solheim.

Reklamebyrået fikk klar melding: Lag Norges kuleste gjenvinningsstasjon. Galleriet var først inne på tanken om en slags regnskog — grønne vegger med trær.

- Men Galleriets verdier er å være urban, så vi endte med å spille på storbyopplevelse, sier Solheim.

Mål: 60 prosent

I dag sorteres 43 prosent av bosset på Galleriet. Målet er ifølge Solheim 60 prosent i løpet av 2013, deretter 70 prosent. Men så er det stopp. Det er vanskelig å oppnå høyere sorteringsgrad på kjøpesentre, ifølge Terje Cato Olsen, distriktssjef for Hordaland i Norsk Gjenvinning, den største mottakeren av boss fra bedrifter i Bergen.

- Utfordringen på sentrene er mange separate virksomheter med mye forskjellig boss. Hvis bosset skal sorteres enda bedre, må sentrene ha over 20 forskjellige avfallsenheter. Det går ikke, i hvert fall ikke for sentrene i bykjernen, som gjerne har liten plass i kjelleren og lite uteområder, sier Olsen.

Norsk Gjenvinning har nesten alle kjøpesentrene i Bergen som kunder, og for tiden kjøres en kampanje for å bedre sorteringen.

- Når vi er ute hos kunden og ser mye restavfall, tømmer jeg det ut og ber de ansatte plukke opp. De synes ikke det er gøy, men de lærer, forteller Olsen.

- Greit for alle

Tuuut og hvinende bremser. Nei, da. Ingen tog på vei. I bossrommet på Galleriet har musiker Egil Eldøen komponert og mikset lydspor med hiphop og toglyder fra det underjordiske. Dører åpnes jevnt og trutt, inn kommer flere og flere traller.

- Nå er det morsommere å gå med bosset, og så er det greit for alle at det holdes ryddig her nede, sier Anniken Larsen, ekstrahjelp på Kremmerhuset.

- Jeg tror faktisk at det ser like bra ut her om et år, vi kommer til å fortsette å drille folk i sortering, sier driftssjef Trond Arild Warolin.

FOTOSESSION: Fantasien får seg en ekstra piff av graffitiveggene til Daniel Flaka. Kunder som har surret seg ned i bossrommet, har ikke rushet ut fortere enn svint, men tatt seg god tid til å ta private bilder.
VEGAR VALDE