Flere Shell-stasjoner i Fana i Bergen opererer med bensinpris på 15.40-tallet (95 blyfri) mandag. En tipser forteller dessuten at Shell Dalekvam er oppe på 15,45 kroner.

Det er ny rekord.

Torbjørn Wilhelmsen svarer med å bare fylle akkurat så mye som han trenger for å komme seg på jobb tirsdag — ti liter.

— Jeg regner med de følger med på hvor mye folk fyller for. De skal få se at når prisene er så høye, fyller jeg lite, sa han til bt.no på Shell Storetveit mandag kveld.

Mandag verste dagen

Kommunikasjonssjef Lillian Aasheim i Shell bekrefter at de har nådd et nytt nivå.

— Prisene gikk opp over hele landet i dag. Mandag er også den verste dagen i uken, sier Aasheim.

De skal få se at når prisene er så høye, fyller jeg lite. Torbjørn Wilhelmsen

Også Statoils offisielle «veiledende priser utentransportpåslag» har økt. De ligger to øre høyere enn Shell, men lokale stasjoner i Bergen plusser altså godt på listeprisen.

Forrige uke fikk bt.no flere tips om at Shell Lagunen tok 15,67 kroner. Det var imidlertid en teknisk feil. Dermed er mandagens tall de høyeste noen gang.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Shell dyrest - og billigst

Samtidig er Shell Indre Arna og Shell Haukås de billigste i distriktet, ifølge drivstoffpriser.no. I Arna, som tradisjonelt har ligget høyt på listene, får du en liter 95 for 13,49 kroner.

— Nå kommer prisene til å ligge høyt til onsdag kveld eller torsdag morgen. Så går det opp igjen frem mot helgen, når folk skal på fjellet eller til mor i Sogn. Søndag går prisene ned igjen, sier daglig leder Ole J. Christensen i NAF Bergen.NAF har i lenger tid hatt en SMS-tjeneste der du kan sammenlikne bensinpriser. Nylig lanserte de også en bensin-app, som du også finner på drivstoffpriser.no. Snaut 2000 sjekket prisene i Bergen den første dagen, og 4500 i Oslo-stasjonene.

Men forsiden viser bare de billigste stasjonene.

— Det er et godt poeng å vise frem de dyreste også. Det skal vi faktisk se på. Andre har også etterspurt de stasjonene som svinger mest, sier Christensen.

«15,41 i Bergen er høyt»

Kommunikasjonssjef Aasheim i Shell vil ikke spekulere i om bensinprisen kan gå enda høyere. Det gjør imidlertid Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets.

Han er en av landets fremste Norges fremste oljeanalytikere. I februar sa han at vi kunne fått bensinpriser på rundt 15,50 kroner.

Likevel er han overrasket.

— 15,41 i Bergen er høyt. Jeg hadde ikke trodd at det skulle gå opp så raskt, men det er en kombinasjon av flere forhold. Dollaren har styrket seg, vi har hatt Iran-saken, Petroplus har gått konkurs i Europa og tre raffinerier i USA er stengt, sier han til bt.no.

LES OGSÅ: Trodde du Norge hadde verdens dyreste bensin?

Spår 16 kroner

Allerede i januar 2011 snakket Kjus om bensinpris på 16-tallet.

— Det kan godt hende at vi ser 16-tallet før det snur ned. Jeg tror prisene vil gå ned igjen, de har steget litt for høyt på Iran-saken, sier han.

Mens etterspørselen i USA har sunket, virket nordmenn nærmest immune mot prisøkning.

— Vi aner ikke hvor smertegrensen i Norge går. Her ligger folk at de kjenner prisene, men de kjører ikke særlig mindre. Når prisen er rundt 15 kroner, er det fortsatt ikke en veldig stor andel av disponibel inntekt til nordmenn flest, sier Torbjørn Kjus.

Hvis om det skulle smelle i Iran, og Hormuzstredet blir stengt, er Kjus usikker på om nordmenn vil sette fra seg bilen.

— Det kan bli priser opp mot 19-20 kroner literen hvis det skulle skje noe med Hormuzstredet. Jeg tror noen vil kjøre mindre da, og at vi se det på statistikken, men jeg kan ikke garantere det.

«La være å fylle tanken»

Imens følger Torbjørn Wilhelmsen følger godt med på bensinprisene når han er ute og kjører. Hadde det ikke vært for at tanken nesten var tom, hadde han ventet. Dette er hans signal til oljeselskapene.

— Det er greit at råvareprisene har gått opp, men de har jammen klart å øke profitten sin på samme tid. Jeg håper andre gjør det samme som meg, og lar være å fylle full tank når prisene er sånn som nå, sier han.

PS! Husnesnett.no melder sent mandag at prisen i Dimmelsvik er 15,51 kroner. Noe høyere?

Hva synes du om drivstoffprisene? Diskuter under:

BENSINEKSPERT: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets tror vi kan få bensinpriser på 16-tallet, men at de så vil falle.
SCANPIX