— Hvem er denne mannen? Det kan man lure på.

Det sa skipsreder Rolf Kjødes eldste datter, Dagny Kjøde, da hun tirsdag forklarte seg i Bergen tingrett.

Sammen med sine to søsken, Kari og Einar, kjemper hun om å få kjent ugyldig testamentet etter faren som gir deres halvbror Per Ray Antonesen verdier for rundt 100 millioner kroner. Selv er de avspist med lovens minstekrav på én million kroner.

Feiret på Fløyen

De tre barna fortalte om en patriarkalsk far som på sine eldre dager kunne hisse seg voldsomt opp når det gjaldt forretninger, men som likevel feiret høytider og ferier med familien.

— Jeg skjønner ikke helt hva konflikten var, bortsett fra at far var sint og kanskje så gammel at han ikke aksepterte at det var ting han ikke klarte, sa Dagny Kjøde til retten.

Rolf Kjøde ble blant annet avbildet på Fløyen sammen med sin kone og datteren Dagny i august 2010, i anledning 40-årsdagen til ett av barnebarna. Dette var året etter at Kjøde skrev det siste, omstridte testamentet, hvor han kun etterlot lovens minstekrav til konen og de tre barna.

Dagny Kjøde får det ikke til å rime at faren holdt arveverdiene borte fra konen og de tre barna.

— Far og mor hadde et godt ekteskap i alle år. Vi hadde bilferier hele veien fra Bergen til landstedet i Søgne. Det var en lykkelig tid, fortalte Kjøde om oppveksten.

- Måtte være falskt

Hun la likevel ikke skjul på at hun ved flere anledninger i livet havnet på kant med sin far.

— Det har vært perioder hvor han har ment jeg har vært en heks, maktsyk og pengegrisk.

De kom imidlertid alltid overens igjen.

Søsteren Kari Kjøde fortalte at hun hadde et spesielt nært forhold til sin far de siste fem årene av hans liv. Likevel ble hun altså ikke tilgodesett med arv i testamentet, utover lovens minimum.

— Det første jeg tenkte da vi fikk testamentet, var at dette måtte være falskt. Det var så mange faktafeil, og jeg kunne ikke tro at han ville skrevet eller underskrevet det dersom han var ved sine fulle fem, sa Kari Kjøde til retten.

- De kalte meg «kopien»

Under sin partsforklaring fortalte sønnen Einar Kjøde at han gikk gradene i sin fars bedrift. Allerede før tenårene gikk han med regninger for firmaet. Senere tok han skipslinjen og praksis på gulvet i verkstedet i farens bedrift.

I tillegg introduserte faren ham for en rekke fritidsaktiviteter, heriblant interessen for langrenn.

— Jeg hang etter hvert så mye sammen med far at de kalte meg «kopien», sa Kjøde i retten.

Mot slutten av åttitallet ble det problemer i forholdet. Det var nedgang i skipsbyggingen, og Einar Kjøde ønsket å ta mer ansvar i selskapet. Det fikk han ikke, og sluttet i selskapet.

— Far sa at jeg forlot ham slik som en rotte forlater et synkende skip.

— Men ble dere uvenner?, spurte Kjødes advokat.

— Nei, familielivet gikk som vanlig. Vi ferierte på Sørlandet og feiret bursdager sammen.

Samtlige av de tre barna fortalte at konflikten eskalerte for alvor da de rundt tusenårsskiftet fikk inn to eksterne styrerepresentanter for å rydde opp i familiebedriften.

Dette var medvirkende til at faren senere ville splitte opp selskapet, noe barna motsatte seg.

- Oppegående til det siste

Advokat Finn Olav Eckbo vitnet også tirsdag. Han kjente Rolf Kjøde gjennom forretninger.

— Alderen krevet sitt, men Kjøde var mentalt oppegående helt til sitt endelikt, fortalte Eckbo til retten.

Han fortalte også at den avdøde skipsrederen mente at han selv burde ha kontroll over familiebedriften, selv om eierskapet var spredt.

— Han mente at han skulle ta hånd om de verdier han selv hadde skapt.

Ifølge Eckbo var Per Antonesen en viktig støttespiller og hjelper for Kjøde i de siste 20 årene av hans liv. De to bodde også i samme hus.