Høstens mest spennende lansering er utvilsomt Motorolas Accompli 008. Denne gir oss en forsmak på hva neste generasjons mobiltjenester vil innebære. Selv om den på grunn av pris sikter på forretningsmennesker med behov for å holde seg oppdatert, så vil nok mange finesser gjøre den til en statustelefon blant ungdom. Foruten gode funksjoner for e-post, wap, SMS, muligheter til å sende håndskrevne beskjeder og skisser fra skjermen via SMS, osv., så ligger den on-line til internett via GPRS. Og den har en javaprogrammering som innebærer at «hvem som helst» kan lage små programsnutter som kan utvide funksjonaliteten. I tillegg har du «piano» til å lage egne ringetoner med, og de fleste funksjoner du finner på en Palm.

Pris ca. 5000 kroner, vekt 155 gram, taletid oppgitt til 270 minutter og standbytid 145 timer. Lagringskapasitet 2 MB.

Nokia med GPRS

Nokias første GPRS er på vei. Den har betegnelsen 8310. Nokia 8310 skal ifølge forhåndsmeldingene leveres med en mengde attraktive egenskaper, som for eksempel innebygget FM-radio med dobbelt headset. Med det nye headsettet er håndtering av samtaler og radio praktisk: innkommende anrop blir håndtert mens radioen er på, og det er mulig å surfe på web, spille spill, skrive meldinger og bruke telefonboken mens du hører på radioen. Du kan også bruke talekommandoer til å starte radioen og endre brukerprofiler. Du kan for eksempel si «utendørs» for å få kraftigere ringesignal. Telefonen kan lagre talenotater på opptil tre minutter. Prisantydning rundt 4500 kroner.

Ericsson i tet

Selv om telefonen kom tidligere i sommer, så tar vi den med nå. Ericsson T39. Med GPRS og høyhastighet ble den raskt et solid verktøy for dem som vil være online med hensyn til post, og kunne utnytte rask datakommunikasjon fra bærbar pc.

Liten skjerm gjør den lite egnet til å lese posten, men du blir varslet med en gang den kommer. Så kan man vurdere om den bærbare må frem for å lese det hele — eventuelt svar.

Batterikapasiteten er god. Opptil 300 timer standby og åtte timers taletid. Telefonen har også Blutooth og gode wapfunksjoner. Pris rundt 3300 kroner.

Siemens på hugget

Siemens har så langt i høst sendt ut to nye telefoner: S45 og ME45. Begge GPRS-telefoner med en prislapp på vel 3500 kroner. ME45 veier 99 gram mens S45 veier 93 gram. Taletid er oppgitt til mellom 100-300 minutter avhengig av nettverksforhold, mens standbytiden er mellom 60 og 300 timer. Pris for begge er cirka 3500 kroner. Forskjellen på telefonene er at ME 45 har en noe tøffere utforming med gummierte taster, mens S45 er lysere og mer lekker. Smak og behag. Siemens har også lansert en C45 som er rettet mot ungdom. Denne skal gå inn i det store markedet som Nokia har fått dominere med sine 3310 og 3330-modeller. Vekten er oppgitt til 107 gram, taletid fem timer og standbytid 200 timer. Den er godt utrustet for SMS-tjenester, spill og egen adressebok for å bli påminnet - når noen av vennene dine har fødselsdag. Pris under 2000 kroner.