I anledning 200-årsjubileet for Ole Bulls fødsel, har Norges Bank utgitt en egen tikrone til ære for komponisten.

Den nye mynten ble gitt ut på jubilantens fødselsdag, fredag 5. februar, og i dag dukket den plutselig opp blant vekslepengene til en av bt.nos journalister.

Portrett og noter

Mynten har et spesialpreg, der en kombinasjon av lyse og mørke felter utgjør Ole Bulls ansikt. Motivet er en sammensmelting av Ole Bulls portrett og deler av noteark til «Seterjentens søndag», og er laget av billedhugger Wenche Gulbransen.

Som forsidemotiv på mynten benyttes kongeportrettet av Harald V, slik det har vært brukt på sirkulasjonsmynter med spesialpreg de senere år, heter det i en pressemelding fra Norges Bank.

Mynten er like stor som en vanlig tikrone.

— Vil hedre komponisten

  • Med denne markeringen ønsker vi å hedre den verdensberømte fiolinisten og komponisten Ole Bull, sier direktør Trond Eklund i Norges Banks avdeling for kontante betalingsmidler.

Han trekker også frem Ole Bulls interesse for norsk folkemusikk og den sentrale rolle musikeren Bull spilte i utviklingen av en særnorsk kultur etter unionsoppløsningen fra Danmark.

Jubileumsåret blir offisielt åpnet med en festforestilling på Den Nationale Scene 12. februar. Se jubileumsårets hjemmesider for mer informasjon og utfyllende program.