Etter snart 15 år med utvikling, er det svært avanserte våpensystemet Naval Strike Missile (NSM), også kalt Norsk sjømålmissil, klar til bruk. Nylig pågikk de siste testene på et skytefelt i USA. «Innertier», er konklusjonen fra Sjøforsvaret, som er svært godt fornøyd med sitt nye hovedvåpen.

Missilet drives av en jetmotor, og er forhåndsprogrammert mot et spesielt mål. Raketten følger bakken eller havoverflaten på vei mot målet, og har en rekkevidde på mer enn 200 kilometer. Om målet flytter seg, følger missilet etter til det treffer, skriver Aftenposten.no.

Eksportvare

NSM skal først og fremst plasseres om bord i de nye fregattene og kystkorvettene. Systemet kan også tilpasses Norges nye jagerfly, og de kan skytes fra ramper på land.

Missilet vil også eksporteres til utlandet, og vil styrke Norge i rollen blant verdens fremste våpeneksportører. Allerede har Polen kjøpt for 800 millioner. USA, Canada og Australia vurderer også å kjøpe det norske våpensystemet, spesialtilpasset sine nye kampfly F35.

— I verdenssammenheng er NSM helt på topp. Vi ville ikke valgt systemet om det ikke tilfredsstilte alle våre krav, sier orlogskaptein Stig Klynderud, som leder anskaffelsesesprosjektet i Forsvarets logistikkorganisasjon, FLO. I høst skal våpensystemet innføres på de nye fregattene, og neste høst regner en med de første skyteøvelsene. Et eget øvingsfelt er gjort klart ved Andøya i Nordland.

Høyteknologisk

Kongsberg Defence Systems produserer missilene, og har også deltatt i utviklingen sammen med Sjøforsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt, FFI. Forsvarets del av utviklingen har kostet ca. 2,1 milliarder kroner, mens Sjøforsvarets anskaffelse av missilsystemet, inkludert materiell og opplæring, vil koste ca. 3,6 milliarder.

— Missilene plassert på korvetter og fregatter vil sikre hele norskekysten. Systemet er spesialdesignet for å takle norsk topografi og klima. Det viser seg at det som takler norske forhold også er det beste for mange av våre allierte, sier administrerende direktør Harald Ånnestad i Kongsberg Defence Systems.

Han ønsker ikke å si hvor mange land man er i ferd med å tegne kontrakt med.

Også prislapp på hvert missil, hvor lavt de kan fly, og en rekke tekniske spesifikasjoner, er hemmelige.

Men det er ingen hemmelighet at USA er interessert, det amerikanske forsvaret er godt kjent med hva Norge har utviklet.

Norge er blant de ti største våpeneksportørene i verden, og i fjor ble det eksportert våpen, ammunisjon og militært materiell for ca. 4 milliarder kroner.

Ca. 90 prosent av all eksport går til NATO-land, mens Sverige og Finland står for tre prosent. 64 land står på UDs liste som godkjente for norsk våpeneksport. Blant landene Norge eksporterer til er også Libya, som i fjor kjøpte nattkikkerter for ca. én million kroner.

Si din mening i kommentarfeltet under!