— Apple skal lansere noe magisk og helt revolusjonerende i dag, sa Apple-sjefen i sin innledning.

Presis klokken 19.05 norsk tid onsdag begynte Apples presse-event i Yerba Buena Center for the Arts i San Francisco, skriver Aftenposten.no.

Steve Jobs, sjef for Apple, kom på scenen i svart pologenser og jeans - slik Apples fans kjenner ham, og fikk stående applaus.

Rom for et tredje produkt?

— Alle bruker en laptop eller en smarttelefon nå. Er det rom for et tredje produkt i midten? spør han retorisk forsamlingen.

— Vi tror vi har noe som er bedre. Vi kaller det iPad, sa Jobs og lanserte dermed navnet på den mye omtalte tavle-pc-en.

iPad-en kan snus hvilken vei som helst, og er ifølge Jobs «en drøm å skrive på». Den kan brukes til å høre på musikk, se på film og TV.

— Så mye mer intimt enn en laptop, sa han og begynte selve demonstrasjonen.

En gigantisk iPhone

iPad ser ut som en gigantisk iPhone. Den samme svarte rammen rundt, og en hjemknapp i tillegg. Den kan holdes enten som et portrett eller i landskapsmodus, og innholdet justerer seg automatisk.

Jobs peker på syv forskjellige felter som iPad skal være best på: Nettlesing, e-post, foto, video, musikk, spill og ebøker. Alt i alt blir dette en virkelig multimedieenhet.

Jobs tok seg også tid til å forklare hvorfor han ikke har satset på de små mini-PCene som gjerne kalles netbooks. Han mener de er for trege, har for dårlige skjermer og baserer seg på PC-programvare. Ved hjelp av det kjappe operativsystemet til iPhone skal iPad bli langt raskere enn en netbook, hevder han.

Tynn og lett

Enheten er på 9,7 tommer og en halv tomme tykk. Den veier rundt 800 gram. Skjermen er basert på samme såkalte kapasitive multiberøring som iPhone. Den vil komme i ulike utgaver med 16-64 GB fastminne. Selve hjernen er utviklet av Apple selv, og i følge de første rapportene fra bloggere i salen virker den svært rask. Den viser HD-video uten å mukke.

I motsetning til iPhone får den siste utgave av trådløst nettverk, altså Wifi 802.11n. I tillegg har den kompass, mikrofon, høyttaler og akselerometer. Batteritiden er på ti timer, men vel så viktig er det at den har en hel måned standby-tid, langt mer enn noen normal mobiltelefon. Den får nøyaktig samme kabeltilkobling som iPhone og iPod.

Som ventet vil alle de 140 000 programmene på iPhone kjøre på enheten umiddelbart. Disse vil kjøre i et lite vindu midt på skjermen, eller kan fordobles i størrelse. Dersom det er mye tekst på skjermen, vil dermed teksten bli svært stor. For å unngå at dette blir plagsomt, slipper Apple i dag et utviklingsverktøy som lar utviklerne tilpasse programmene til iPad.

Spill og bøker

Jobs gikk over til å demonstrere spill først, men det er større spenning knyttet til overføring av bøker og andre trykte medier til iPad. Ikke lenge etter kom New York Times på scenen som den første til å demonstrere hvordan avisens iPad-utgave ser ut. Foreløpig ser det ut som utseendet blir svært lilkt selve avisen, med egne verktøy for å zoome inn og ut. Forskjellen er at video kan bygges inn i avissidene.

Svært stor spenning knytter seg til ebøker på iPad. Overraskende nok gir han Amazon honnør for å ha vært pionerer innenfor ebøker med sin Kindle.

— Vi kommer til å stå på deres skuldre. Vår nye app heter iBooks, sier han.

Nettbokhandelen for ebøker ligner veldig på brukergrensesnittet fra iTunes. Det er her du skal lagre ebøkene dine - i en digital bokhylle. Foreløpig forteller han om fem store amerikanske forlag som er med, blant andre Penguin, Simon & Schuster, HarperCollins og Macmillon. Prsene ligger som ventet på omtrent 13 og 15 dollar for bøkene, altså vesentlig høyere enn hos Amazon - der de fleste bestelgerne koster oppunder 10 dollar.

Apple satser også på at iPad skal kunne brukes mer profesjonelt. iWork er deres enkle kontorpakke, og den kommer i en egen utgave til iPad. Akkurat som til Mac er ikke iWork innebygget i iPad. For tekstbehandler, "powerpoint" og regneark er prisen ti dollar for hver.

Tilkoblingsmulighetene blir ulike for forskjellige modeller. En kommer med bare trådløst nettverk, en annen med 3G-kort. Prisene i USA blir 30 dollar måneden for ubegrenset datatrafikk, og 15 dollar for opptil 250 MB. Det spesielle er at du ikke tegner noen kontrakt. Du kan tegne abonnement direkte på enheten, og får ingen bindingstid. Du vil imidlertid ikke kunne bruke et vanlig sim-kort. iPad bruker en ny type micro-sim. Jobs setter nå i gang med å forhandle avtaler med mobiloperatører over hele verden, og regner med å ha det klart til juni.

Trolig under 5000 kroner

Det har vært mye spenning knyttet til prisen. Jobs avslører at den starter på 499 dollar, trolig for en enhet uten 3G. I Norge vil det trolig bety rundt 4500 kroner. Det legges opp til hele seks ulike modeller, der den dyreste får 64GB minne, både trådløst nettverk og 3G, og vil koster 829 dollar.

Apple satser tydeligvis på at du skal kunne bruke denne i stedet for en PC. Et eget eksternt tastatur blir også tilgjengelig, for den som ikke er fornøyd med skjermtastaturet som jobs nettopp har kalt «en drøm». Et spørsmål er hvor godt skjermen vil vises om du legger den på et bord for å skrive på den. Apple hevder å bruke en spesiell teknologi kalt IPS, for at skjermen skal vises bedre på skrå. Skjermen blir ikke av typen OLED som flere har ment, men er en vanlig LED-skjerm som i de nyeste laptopene.

Investorene reagerer tydeligvis ikke med entusiasme. Med en gang Jobs avduket nyheten, falt aksjen 5 prosent, og etter en halvtimes presentasjon ligger den fortsatt et par prosent under, melder E24.

Flere har spekulert i om enheten vil ha et kamera både foran og bak, men det vil den ikke ha.

AP/Scanpix
Reuters/Scanpix