Den siste tiden har bt.no fått flere henvendelser fra folk som sier de har blitt oppringt av folk som hevder å være fra Microsoft. Disse personene er antakelig svindlere som ønsker tilgang til din datamaskin.

Denne 48 år gamle mannen fra Bergen har klart å fange svindlerne på opptak. Han ble oppringt tidlig på morgenen av en engelsktalende mann med indisk aksent.

— Han sa det var et problem med Microsoft på datamaskinen min. Noe som er helt på viddene siden jeg har Mac-maskin. Så jeg tenkte jeg kunne ha det litt gøy, sier mannen.

  • Hør deler av lydopptaket i spilleren over.

- Jeg forstår ikke hva du mener

— Jeg gikk bort til datamaskinen min og la røret på bordet mens jeg satte på lydopptak. Han pratet og pratet samtidig, og jeg latet som jeg hørte etter.

Bare på gøy, bestemte han seg for å drive gjøn med svindleren.

— Jeg spilte så dum at han ble sint. Dette var en veldig morsom seanse for meg, sier han og ler.

Mannen gjentok frasene «jeg forstår ikke hva du mener» og «kan du gjenta det en gang til?» mens svindleren ble hissigere og hissigere.

— Han var veldig frekk og rett fram. Han ga meg knallharde ordrer. Jeg tror ikke han engang hørte etter hva jeg sa.

- Gjør du det jeg ber deg om?

— Han sa at om jeg ikke gjorde som han ba, kunne det få konsekvenser. Jeg sa til ham at jeg hadde et virus på PC-en, noe som forvirret ham veldig, sier han.

Med krass stemme sier svindleren til slutt «Gjør du det jeg ber deg om, eller later du bare som du gjør det? Hvilken av delene?»— Flere ganger gjennom samtalen spurte han meg om jeg kastet bort tiden hans. Jeg latet selvfølgelig som jeg ikke forstod hva han mente, sier mannen.

Lot seg ikke lure

I en telefonsamtale på over 20 minutter drev mannen gjøn med svindleren. Den engelsktalende mannen ba han om å besøke en nettside, der han fikk opp vindu med tomme felt.

— Han ville jeg skulle fylle ut koder der, men det hadde jeg selvsagt ingen planer om å gjøre. Sannsynligvis ville innfyllingen av disse kodene gitt svindlere tilgang til personlig informasjon på damaskinen min.

Mannen vil at klippet skal ligge ut som en advarsel for andre.

— For meg var dette bare morsomt. Men for andre som går på, er det jo krise, sier han.

- Dra deg til helvete

Tore Fagerbakke har også opplevd å få telefon fra Microsoft-svindlerne.

— En engelsktalende mann som hevdet å være fra Microsoft ringte meg først på tirsdag. Han ble frekk da jeg nektet å gjøre som han sa, og ba meg dra meg til helvete, sier han.

Fagerbakke ble vist til en nettside ved navn ammyy.com. Programmet der skulle han laste ned slik svindlerne fikk tilgang til hans PC.

— Så ringte de meg onsdag også, og jeg gjorde meg så dum og vanskelig som mulig. Så kom den en dame og tok over telefonsamtalen, og forsøkte seg med en sexy stemme som jeg tror skulle virke mer overtalende, forteller Fagerbakke.

— Jeg spurte om jeg kunne ringe dem tilbake, og jeg fikk et telefonnummer. Jeg har ikke tørt å ringt enda – jeg aner ikke hva som kan skje da.

- Vil advare

— I begynnelsen var han veldig troverdig og viste til lisenser. Han omtalte meg med navn, og snakket engelsk med det som kanskje var en afrikansk aksent. Han ville jeg skulle starte et program som ga han kunne klare å fjernstyre maskinen min. Jeg kjente igjen framgangsmåten fra andres svindlerhistorier, forteller Jan Ove Brakstad, som også har blitt forsøkt svindlet.

— Jeg ba ham bevise at han var fra Microsoft. For at han skulle kunne gjøre det, sa han at da måtte jeg skrive inn diverse ting i programmet. Jeg sa "Dettesom du holder på med er ufattelig simpelt – dra deg ut og prøv å gjøre noefornuftig i stedet." Da ba han meg ryke og reise til helvete, og jeg svarte athan nå bekreftet at han var en svindler.

Brakstad mener også at det er viktig at folk er klar over at dette er svindel.

— Tilnærmingsmåten de har er troverdig om du ikke har hørt om svindelen før, så for en uerfaren databruker er det lett å bli lurt, sier Brakstad.

Har du opplevd noe lignende? Fortell i kommentarfeltet under!