Etter at kontrakten med Deli de Luca skal ha blitt «vesentlig misligholdt», ble mannen avskjediget som daglig leder i august 2011.

Kort tid etter skal mannen ha vært på handletur tre ganger på Bergen Storcash i Solheimsviken, og hentet ut varer for 158.000 kroner. De fikk han utlevert ved å presentere et kundenummer knyttet til en avtale med kioskkjeden.

Handlet til seg selv

Nå er han tiltalt for bedrageri i Bergen tingrett.

— Jeg handlet biff, matvarer og røyk. Varene var til privat bruk, og til pizzeriaen jeg skulle åpne, fortalte tiltalte i retten.

Det var daglig leder av Bergen Storcash som avslørte de elleville handleturene. Hun tok kontakt med den aktuelle Deli-kiosken, fordi hun syntes beløpet var urimelig høyt. Der fikk hun høre at mannen ikke lenger drev butikken. Mannen var franchisetaker for Deli-kiosken i knapt halvannet år, hvilket innebærer at han hadde rett til å drive kiosk under Deli de Luca-navnet.

Trodde Deli betalte

Tiltalte mente at det var Deli de Luca som skulle betale for varene til hans nye pizzeria.

— Jeg betalte inn 500.000 når jeg ble franchisetaker, og hadde de på konto hos Deli de Luca. Varene skulle betales med de pengene, som var mine, fortalte tiltalte i retten.

Han omtalte pengene konsekvent som depositum, altså noe man får tilbake. Det var de ikke, ifølge aktor Torkel Fure, som trakk fram den 27 sider lange franchisekontrakten tiltalte hadde signert med Deli de Luca.

Signerte ulest kontrakt

— På side 19 står det noe om hva som skjer med de pengene du har betalt inn. Har du lest det, spurte aktor.

— Nei, jeg har ikke helt lest den kontrakten, innrømte tiltalte.

Selv om mannen ved brudd på kontrakten hadde rett på 100.000 kroner, mener Deli de Luca at tiltalte skylder dem 571.000 kroner.

Tiltalte, som har lang erfaring fra kiosk- og daligvarebransjen, har hatt et mildt sagt lemfeldig forhold til kontantbeholdningen av kioskens omsetning. På et tidspunkt etterlyste Deli de Luca nærmere 200.000 kroner fra mannen.

— Noen av pengene tok jeg selv. Jeg trodde det var mine penger. Jeg har betalt de tilbake til Deli de Luca, sa mannen i retten.