Onsdag kveld kunne Helse Vest IKT melde at de hadde kontroll over situasjonen.

— Nå jobber vi med å rydde opp etter virusangrepet. Viruset skaper ikke lenger problemer for driften, sier administrerende direktør i Helse Vest IKT, Erik M. Hansen. De har ansvar for driften av datasystemene til hele helseregionen.

Uten internett

På Haukeland Sykehus er hele nettet stengt av, for å sikre at datasystemene ikke utsettes for nye virusangrep før situasjonen er under kontroll.

– Internett har vært ute siden lunsjtider tirsdag, bekrefter kommunikasjonsdirektør Mona Høgli i Helse Bergen.

Sykehuset bruker ikke utstyr som er avhengig av internettforbindelse for å fungere, men det er umulig å sende og motta e-post, og de ansatte på Haukeland har ikke tilgang til internett.

– Det er tungvint å ikke ha kontakt med omverdenen, men det går greit. Det viktigste er at det ikke får noen konsekvenser for pasientbehandlingen, sier Høgli.

Flere hundre infisert

Viruset ble oppdaget mandag kveld og, i løpet av tirsdagen spredte det seg internt i datasystemet fra Egersund i sør til Nordfjordeid i nord. Til slutt valgte Helse Vest IKT å stenge nettilgangen, for å få kontroll over situasjonen. Haukeland sykehus ble hardest rammet av viruset. Først i løpet av torsdagen regner en med å kunne åpne nettforbindelsen til omverdenen.

Helse Vest har rundt 600 servere, og Hansen anslår at en 40-50 prosent av serverne ble infisert. En ganske stor andel av de 14.000 PC-ene som finnes rundt om på sykehusene har også blitt infisert.

– Vi har desinfisert om lag 10.000 PC-er så langt. For å ta de siste, må vi vente til de bli påslått torsdag morgen, forklarer Hansen.

Ifølge Hansen er dette det verste angrepet de har hatt siden det verdenskjente «I love you»-viruset, som ble spredd via e-post, herjet i år 2000.

– Hvordan har dette viruset virket?

– Viruset har blant annet hentet påloggingsinformasjon og brukt denne til å prøve å logge seg på datasystemet. Det har gjort at systemet er blitt mettet. Vi har ikke vært nede, men det meste har gått veldig sakte, sier Hansen

Han forklarer at de i løpet av tirsdagen måtte bruke opptil fire timer på å få sendt en e-post.

Blant de første i verden

Erik M. Hansen understreker likevel at viruset ikke har utgjort noen sikkerhetsrisiko.

– All intern og fortrolig informasjon, deriblant pasientopplysninger har vært sikre, og ingen slik informasjon har kommet på avveie, forsikrer Hansen.

Han sier at de allerede i november i fjor ble gjort oppmerksomme på et sikkerhetshull.

– Det hullet tettet vi da, sier han.

– Hvordan har viruset da kommet seg inn?

  • Det vet vi ikke. Dette er ikke et virus som er spredd via e-post. Først når vi har fått ryddet helt opp får vi ta en gjennomgang for å finne hvordan det kom inn, sier Hansen.

Hansen har hatt kontakt med Microsoft, som har forklart at rundt 20 bedrifter i Europa har vært rammet av det samme.

– Vi har fått vite at dette begynte å spre seg etter årsskiftet, så vi er nok blant de aller første som er blitt rammet.

BJØRN ERIK LARSEN