BT kunne i helgen melde at advokatmarkedet i Hordaland har økt med nær 50 prosent på to år. Med en omsetning på 762 millioner kroner i 2013, har Hordaland dermed passert oljefylket Rogaland — og er nå nest største advokatfylke etter Oslo.

Ikke uventet viser de gode tidene for advokatbransjen igjen i likningsoppgjøret til noen av Bergens mest profilerte advokater.

Aller mest tjente advokat Morten Foros Krohnstad, som er partner og daglig leder for advokatfirmaet Schjødt i Bergen. Krohnstad står oppført med en likningsinntekt i fjor på 20,2 millioner kroner. Det gir ham en 14. plass på inntektstoppen i Hordaland i fjor. Bak navn som Mohn, Eide Knudsen, Rieber og Møgster. Likningsinntekt inkluderer i tillegg til lønn, også alle andre inntekt som for eksempel skattepliktig gevinst ved salg av aksjer eller eiendom.

Steinfeld på andreplass

Krohstad betalte i fjor 5,8 millioner kroner i skatt til fellesskapet, og har null i formue.

Den profilerte bergensadvokaten Dag Steinfeld følger på annen plass over advokater med høyest likningsinntekt i fjor. Han er partner hos konkurrenten WikborgRein.

Ifølge skattelistene dro Steinfeld i fjor inn 18,0 millioner kroner og har en formue på 5,5 millioner.

Eiendom og shipping

Den neste advokaten på listen, er også partner hos Scjødt i Bergen. Svein-Dag Karlstad har spesialkompetanse på byggesaker og har hatt advokatbevilling siden 1986. I fjor hadde han en skattbar inntekt på 15,4 millioner kroner og står oppført med en formue på 16,6 millioner.

Vi må tilbake til WikborgRein for å finne byens fjerde best betalte advokat, som er partner Øystein Meland. I tillegg til å være en profilert shippingadvokat, er Meland også daglig leder av Bergens Rederiforening. Meland hadde i fjor en likningsinntekt på 13,5 millioner kroner og en formue på 6,4 millioner.

Schjødt — WikborgRein - Schjødt - WikborgRein

For å finne femteplassen, må vi tilbake til Schjødt igjen. Partner Christopher Brun jobber mye med næringseiendom og var tidligere i år en aktiv bakspiller da eiendomsmilliardær Geir Hove kjøpte halvparten av Hotel Norge. Brun tjente ifølge skattelistene 13,4 millioner kroner i fjor. Hans formue er oppgitt til 33,0 millioner.

Om du begynner å se et mønster, har du rett. Nestemann på listen jobber hos WikborgRein. Partner Knud Lorentzen jobber spesielt med konkurser og restrukturering av virksomheter. Det bidro til at han i fjor kunne hente hjem 13,3 millioner kroner og nå står oppført med en formue på 18,0 millioner. På syvende plass brytes mønsteret hvor konkurrentene har tatt annenhver plass på inntektstoppen. Der følger nemlig WikborgRein-advokat Per Magne Strandborg med en inntekt på 11,4 millioner og en formue på 3,6 millioner.

Ser flere årsaker til vekst

Nestleder Paal-Henrich Berle gav sist uke følgende forklaring til BT på advokatboomen i Bergen:

— Utstrakt boligbygging, mer komplisert regelverk, generell høykonjunktur - og store formuer som skal skifte hender - er en viktig årsak til veksten, sammen med shipping- og petroleumsrett, sa Berle.

Han tror også at etterslepet med å få saker opp for retten gjør at flere bruker advokatkrefter på å løse tvister på annet vis.

Disse tjente best i Hordaland i fjor