— Våre elever er så vant til skolen, de klager ikke, sier rektor ved Nattland skole, Hanne-Guri Hellevang. Men grunn til å klage har de nok. Skolen fra 60-tallet er blant de 18 skolene i Bergen som ikke er helseverngodkjent.

— Jeg har en liste fra 1998 over ting som må gjøres for å få godkjenning. Så langt kom vi, siden har det ikke skjedd noe, sier avdelingsleder Randi Veland. Hun tror heller ikke skolen ville blitt godkjent hvis Helsevernetaten kom på inspeksjon.

For trangt

På få år har elevtallet ved skolen eksplodert. I dag huser den 590 elever fra 1.-.10. klasse. Skolen har for få toaletter, dårlig inneluft og for trangt. Lærerne og elevene deler på ett møterom, og gruppeundervisningen skjer på gangen.

— Skole er noe av det viktigste vi driver med. Det er snakk om vår egen fremtid. Barna som skal gå her, skal overta viktige oppgaver i samfunnet. Derfor er det vanskelig å forstå at vi tilbyr dem så dårlige fysiske rammer, sier Hellevang.

Bygg som skal rives

I gymsalen er ene veggen råtten, og på ballrommet er det et digert hull i veggen.

— Det regnet inn her, og da tok det en uke før noen kom og så på det. Holdningen er nonsjalant, sier Veland.

Planen er at gymbygget skal rives under rehabilitering av skolen. De eldste elevene busses til Landåshallen for å ha gym der fordi gymsalen er for liten.

Gruppeundervisningen skjer ute på gangen, på tross av at brannvesenet ikke er særlig fornøyd med denne løsningen. Skolen skal utvides og rehabiliteres og et nybygg er planlagt i 2014. — Det har vært jobbet med byggeplaner i syv år, sier rektor Hanne-Guri Hellevang.

Urolig pappa

FAU-leder på Nattland skole, Tor Mario Auran, forteller om elever som sliter med hodepine og konsentrasjonsvansker på grunn av inneklimaet og forfallet ved skolen. I påvente av at eksiterende bygg skal renoveres i 2014, er det gjort minimalt vedlikehold.

— Dette er arbeidsmiljøet for barna. Ingen voksne hadde jobbet der om det hadde vært arbeidsplass. De hadde ikke funnet seg i det.

Auran mener de dårlige fasilitetene ved skolen går utover skoleresultatene. Han er urolig over situasjonen.

— Det er tragisk. Det skal ikke være slik at noen elever trekker vinnerloddet fordi de bor et sted, mens noen steinkast unna er situasjonen en helt annen. I et land som Norge er bygningene det enkleste vi kan gjøre noe med i skolen.

Auran mener barnskoleelever stiller svakere enn elever på ungdomstrinnet og videregående skole.

— Barn er veldig lojale mot skolen, hvilket er en god ting. Men de vet ikke hva de har krav på, eller hvem de kan klage til. De er helt avhengige av at foreldre kjemper saken for dem.

Kunne dette vært din skole?

BT setter i en serie artikler fokus på bergensskolenes forfatning. Vi trenger din hjelp til å dokumentere skolenes sanne ansikt!

Hvordan står det til på din skole? Fryser du i klasserommet, er dusjene eller toalettene i stykker? Send bilder til 2211 eller skoleforfall@bt.no - eller fyll ut skjemaet under.

HULL I VEGGEN: I ballrommet er det fukt i taket og et stort hull i veggen. Den ene ytterveggen ved gymsalen er råtten, og gymsalen er for liten. Planen er at bygget skal rives under rehabilitering av skolen. De eldste elevene busses til Landåshallen for å ha gym der.
RUNE SÆVIG