Et kontorbygg på 12.500 kvadratmeter som står ledig ett år, betyr i størrelsesorden 20 millioner kroner i tapte leieinntekter for eieren DNB. I tillegg kommer verditapet knyttet til forfallet. Det er ett år siden livselskapets ansatte flyttet fra Fyllingsdalen til Solheimsviken, hvor DNB-konsernet har samlet de aller fleste av sine ansatte i Bergen.

— Vi har ikke vært veldig aktive i leiemarkedet, men er i konkret dialog med potensielle leietakere, og han nå kommet til at bygget må oppgraderes til 2015-standard, sier sjef for det som het Vital, men nå er DNB Liv, Anders Skjævestad.

Har ikke leietakere

- Betyr det at dere selv vil fortsette å eie bygget?

— Det er først og fremst det vi går for. Men vi er jo en investor som ønsker avkastning. Derfor utelukker vi heller ikke salg om det skulle dukke opp interessenter, sier Skjævestad.

- Har dere leietakere til det moderniserte bygget?

— Vi har ingen håndfaste leietakere, men jobber med det.

Skjævestad tror det blir atskillig enklere å leie ut et topp moderne kontorbygg enn en slitt -80 talls versjon.

Går i gang nå

— Den moderniserte utgaven vil bli et lavenergibygg som skal gjennom en total moderinisering både inne og ute. Bygget har stor fleksibilitet og kan tilpasses inntil to leietakere per etasje, sier Terje Hjertås, som er eiendomssjef i DNB Næringseiendom AS.

Han opplyser at LAB Entrepenør er i gang med rebabiliteringen allerede, og de første leietakeren vil kunne ta bygget i bruk i løpet av fjerde kvartal neste år.

Hjertås ønsker ikke å fortelle nøyaktig hva oppgraderingen vil koste, men at det nauturlig nok vil dreie seg om et tre-sifret millionbeløp.

Mange ledige lokaler

Det finnes i øyeblikket 146.000 kvadratmeter med ledige kontorlokaler i Bergen. Dette utgjør 7,8 prosent av kontormassen, og er ifølge Lars Morten Kyte, i Kyte Næringsmegling rekordhøyt.

Dette har sammenheng med at det aldri har blitt bygget flere kontorbygg i Bergen samtidig. - Markedet klarer ikke å fylle alle kontorene som blir ledige.  Derfor vil kontorbygg bli omgjort til leiligheter, uttrykte Lars Morten Kyte til BT for en drøy uke siden.

I et slikt marked er det ifølge Kyte de slitte utdaterte kontorlokalene som sliter mest med å få leietakere.

Fyllingsdalen er halvgreit

- Er det noen ulempe at det her er snakk om Fyllingsdalen?

— Det er halvgreit, sier Petter Grevstad Theodorsen i Eiendomsmegler 1, Næringseiendom.

— Det viktigste er at lokalene har høy kvalitet, har energisparing og fremstår som moderne både innvendig og utvendig. Og når det bygges nytt eller rehabiliteres vil løsningene som regel tilpasses leietakernes behov, sier Theodorsen.

FONYING: Slik vil det moderniserte Vitalbygget se ut innvendig.
Rambøl
FORNYET DRAKT: Slik skal det moderniserte Vitalbygget se ut mot slutten av neste år.
Rambøl