• Både internasjonale kjeder og lokale aktører ønsker å leie her, sier Tom Rune Pedersen, som har kjøpt blant annet Sparebank-kvartalet i Vågsbunnen.

Nylig kjøpte eiendomsinvestor Tom Rune Pedersen Sparebankenkvartalet i Vågsbunnen. Kvartalet innbefatter det gamle Sparebankbygget i granitt, oppført på begynnelsen av 1900-tallet og tegnet av arkitekt Schak Bull.

Forrige måned kjøpte Pedersen også gamle Tanks skole (1855) fra fylkeskommunen, og ikke lenge før det igjen kjøpte han også Gågatehuset i Strandgaten 59, som stammer fra 1889.

EIENDOMSEIER: Tom Rune Pedersen er en av hovedeierne i både Xhibition og Kløverhuset. Han avviser imidlertid at han skal bruke Tanks skole til kjøpesenter, slik Litteraturhusleder Kristin Helle-Valle antydet.
JAN M. LILLEBØ

Dermed eier Pedersen en betydelig del av byggene i den historiske middelalderbyen i Bergen.— Jeg har kjøpt historiske sentrumshus for rundt en halv milliard kroner det siste året, sier Tom Rune Pedersen. Eiendomsmegler Kyte kan bekrefte overslaget.

— Partene vil ikke gå ut med de eksakte prisene på dette tidspunktet, med en samlet sum på rundt en halv milliard kroner høres riktig ut, sier Lars Kyte i Kyte næringsmegling.

Mens Tanks skole gikk for beskjedne 34 millioner, opplyste Kyte Næringsmegling overfor NE nyheter at en realistisk salgssum for Strandgaten 59 ville være 135 millioner.

Skal overslaget gå opp, tyder det på at Sparebankkvartalet har blitt solgt for rundt 300 millioner kroner.

- Tanks kjøpesenter utenkelig

Kjøper Tom Rune Pedersen er en av hovedeierne i både Xhibition og Kløverhuset. I lys at dette ga Litteraturhus-leder Kristin Helle-Valle i et leserinnlegg uttrykk for en bekymring for at Tanks skole nå også ville bli et kjøpesenter, og mente at man burde regulere hva slags næring er skal tillate i områder som Vågsbunnen.

Pedersen avkrefter at de har slike planer for den gamle skolen:

— Det er fullstendig latterlig. Vi har ingen konkrete planer for Tanks skole, sier Pedersen.

Han sier at fylket først skal leie bygget tilbake i fire år til. På spørsmål om hva bygget kan passe til når elevene flytter ut, har han flere andre forslag.

— Tanks kan bli et hotell, kanskje en ny politistasjon, hvem vet? Men det kan aldri bli et kjøpesenter, sier Tom Rune Pedersen.

Han mener bygget trenger en omfattende opprustning, som vanskelig kan gjennomføres så lenge bygget brukes som skole.

— Vi får ikke et klart bilde før vi begynner på utbedringene. Vi vet lite om stabiliteten i grunnen, og mye annet. Vår horisont er å leie ut til skolebruk, og ut over det har vi ingen tanker. Når vi får det, vil vi ta de opp med de riktige myndighetene først, sier Pedersen.

Middelalderen og Starbucks

Nå som Pedersen eier både Sparebankkvartalet og Tanks skole kan han påvirke miljøet i den gamle middelalderbye blant annet ved valget av leietakere. Pedersen mener utfordringen ligger i å bidra med noe spesielt til området, samtidig som det må være økonomisk bærekraft i prosjektene.

KJØPTE BANKEN: Eiendomsinvestor Tom Rune Pedersen har nylig kjøpt en rekke bygg i den historiske delen av Bergen sentrum. Sparebankkvartalet ved Korskirkeallmenningen ble trolig kjøpt for rundt 300 millioner kroner.
BT ARKIV

— I Sparebankkvartalet håper vi å få til handel som er tilpasset den viktige sentrumsdelen som Vågsbunnen er. Vi har allerede fått en rekke henveldelser, fra både lokale og internajonale aktører, sier Pedersen.

Til sammen består kvartalet av seks bygninger på 6-7000 kvadratmeter. Det tilsvarer kjøpesenterdelen av Kløverhuset, sier Pedersen.

— Hva med aktører a la Starbucks?

— Det er klart vi vil ha samtaler med den type aktører. Men det kan ikke være en stor butikk her nede, det må være litt mer spenn i det, med flere små butikker, for at det skal passe inn i miljøet forøvrig.

Børs og katedral

Det er enorme kulturminner i området, og som er aktuelle for å havne på Unescos verdensarvliste, slik BT skrev onsdag. Pedersen understreker at han ikke er noen fiende av kulturminner og historiske særpreg. Han mener man må ha både børs og katedral i tankene når man jobber med områder som Vågsbunnen.

— Hva sier du til de som mistenker at du bare vil tjene penger på disse gamle husene?

— Det er leit at det spekuleres i at vi ikke har edle motiver. Alle vet at eldre historiske bygg krever vesentlig mer vedlikehold enn nye. Jeg kunne invistert pengene mine et annet sted og fått høyere avkastning, men når jeg har brukt over en halv milliard på disse bygningene, så er det fordi jeg har en genuin interesse, og har lyst til å bidra.

Pedersen sier selskapet hans har havnet i en såpass god økonomisk situasjon, at de kan løfte vedlikeholdsprosjekt som det på Tanks skole.

— Vi må lage en plan som inneholder litt økonomisk bærekraftige elementer, og litt elementer som bidrar til mangfoldet. At du får se Starbucks eller lignende ved sidenav et mer kulturelt nisjetilbud, er ikke urimelig.

SKOLESJEF: I juni kjøpte Pedersen gamle Tanks skole fra fylkeskommunen for 34 millioner.
RUNE SÆVIG
HISTORISK: Pedersen kjøpte nylig Gågatehuset i Strandgaten 59, som stammer fra 1889. Prislapp var trolig rundt 135 millioner kroner, ifølge NE nyheter.
Ørjan Deisz