Prisen på strøm har falt kraftig de siste ukene, viser beregninger BT har foretatt basert på tall fra den nordiske kraftbørsen, Nord Pool. I det vestnorske kraftmarkedet (NO5) var spotprisen i helgen 51 øre, noe som er nøyaktig det samme som da kraftområdet ble etablert 15. mars i fjor.

Strømprisen nådde sitt høyeste nivå på lille julaften i fjor. Da var prisen 72 øre pr. kilowattime. Siden det har prisene altså falt med 30 prosent.

— Alt går veien - Før jul var det veldig kaldt og veldig lite nedbør. Nå er temperaturene rundt normalen, og vi får også normalt med nedbør, forklarer porteføljeforvalter Rolf-Helge Sørensen i Bergen Energi.

Ifølge Sørensen skyldes prisfallet mer at det varme været har ført til redusert etterspørsel, enn at regnet har gitt økt tilbud.

— På kort sikt har ikke regn så mye å si, sier Sørensen.

I Sverige kjører nå også kjernekraftverkene for full guffe, noe som gir god tilgang på kraft i det nordiske kraftmarkedet.

— Alt går veien nå, sier Sørensen.

Det aller laveste prisnivået ble nådd 30. mai i fjor. Da var strømprisen i spotmarkedet kun 15 øre pr. kilowattime.

Mildt og vått til helgen Været den kommende uken ser ikke ut til å sende strømprisene oppover.

Det skal riktignok bli noe kaldere fra tirsdag til torsdag, men fra fredag av er det ventet nedbør og stigende temperaturer, opplyser statsmeteorolog Mariann Foss ved Vervarslinga på Vestlandet.