Neste år er hun også sikret en plass helt øverst på inntektstoppen med en inntekt på over 54 millioner kroner. Et ekstraordinært utbytte fra børsnoterte Rieber & Søn nå i vår har allerede sikret henne disse pengene.

Marianne Rieber var kledd og så ut som en gjennomsnittlig student da Bergens Tidende møtte henne på Bergen Offentlig Bibliotek i går. Hun var der for å levere tilbake bøker hun hadde lånt. Ikke fordi hun nå studerer, men hun jobber med bøker.

Sammen med moren Anne Rieber eier og driver hun det lille barnebokforlaget Mangschou AS.

— Nå er vi tre stykker i forlaget. Min oppgave er på det datamessig og tekniske plan. Jeg vurderer ikke innholdet i bøkene, sier Marianne Rieber.

Ingen nye forretningsplaner

Tallene fra det lille forlaget står i sterk kontrast til det meste i Rieber & Søn. Frem til og med 2001 har forlaget gått med underskudd. I 2001 havnet underskuddet på 93.000 kroner av en omsetning på 264.000 kroner. Egenkapitalen var ved utgangen av dette året på 333.000 kroner, og det burde ikke være noe problem å oppkapitalisere det lille forlaget, om det skulle være behov for det.

— Jeg har ingen planer om å starte noen ny forretningsvirksomhet, sier hun, når Bergens Tidende lurer på om hun har planer om å bruke det ekstraordinære utbyttet til å finne på noe helt nytt.

Hun trives med forlaget og synes mer opptatt av Brann enn av pengene sine.

Imponert over Sogndal

— Jeg tror dessverre Brann vil havne rundt samme plasseringen som i fjor, men de vil klare seg, tror hun.

— Det har ikke vært fristende for en vestlending å konvertere til Sogndal i disse tider?

— Jeg var inne og så da de spilte mot Brann. Og det er veldig artig at Sogndal gjør det så bra. Min sterke interesse vil likevel være knyttet til Brann, sier hun.

I motsetning til faren Bjarne og brødrene Fritz og Ulf har hun ikke deltatt i styrende organer i Rieber & Søn.

Det betyr på ingen måte at hun ikke er interessert i det store matkonsernet som hun eier rundt 10 prosent av.

Hun stiller selv både på presentasjoner av regnskapstall og generalforsamlinger.

Er rikere enn tallene viser

Og som eier har hun i år kunnet glede seg over en ikke ubetydelig kursoppgang så langt i år. Ved årsskiftet gikk Rieber-aksjen for 45 kroner og steg til et nivå på 59 kroner tidlig i mai. I går var aksjen igjen nede på 50 kroner. Det gir Marianne Rieber sin aksjebeholdning en markedsverdi på hele 387 millioner kroner. Det er 118 millioner mer enn hun var oppført med i likningsformue i fjor.

Alt dette skyldes ikke en kursoppgang på 11 prosent. Mesteparten av forskjellen på likningsformue og reell formue skyldes at hun eier mesteparten av sine Rieber-aksjer gjennom familieselskapet Atlantis Vest. Aksjer i slike ikke-børsnoterte selskaper verdsettes til 65 prosent av skattemessig formuesverdi.

Beskjeden

De markedsmessige svingningene i hennes egen store formue synes å oppta den beskjedne unge damen svært så lite. Hun er imidlertid svært opptatt av ikke å stå i veien for folk som skal inn på biblioteket når fotografen gjerne vil ta bilde av henne i døråpningen. Hun vil ha minst mulig oppstuss rundt egen person og gleder seg på ingen måte til avisenes presentasjoner av skattelistene. Hun skulle gjerne sett disse listene komme i neste uke.

— Da er jeg på ferie og hadde sluppet unna, sier hun og smiler bredt.

SÆRDELES USNOBBET: På byen ser Marianne Rieber ut som en sjarmerende, småfattig student. Ingen bergensere som treffer henne på gaten ville gjette at hennes aksjer i går var verdt 387 millioner kroner. <br/>Foto: KNUT EGIL WANG