På avdøde skipsreder Hilmar Rekstens gamle kontor på Fjøsanger sitter Christian Foss og styrer sine prosjekter. Han møter BT i lokalene som oser av fordums luksus. De historiske Reksten-byggene kjøpte han i 2007 sammen med Thomas Sandland for 40 millioner kroner av Johan Reksten. Eiendomsinvesteringene er etter hvert blitt mange og styres gjennom selskapene Substansia og Milepel.

Kjente bergensere med

Foss er egentlig utdannet eiendomsmegler, men hadde ikke tid til det. I 1998 kjøpte han sin første eiendom. Det var Hotel HC Andersen i Håkonsgaten. Han lånte syv millioner kroner og var i gang. Hotellet solgte han i 2002, men kjøpte det tilbake i fjor for 19 millioner kroner.

-Vi har strippet alt og bygget et nytt hotell med 45 rom. Vi har brukt 11-12 millioner kroner på renoveringen, sier Foss.

Milepel eier 100 prosent av hotellet, og Espen Galtung Døsvig eier første etasje. Hotellet åpner i disse dager under navnet Basic Hotels, og tidligere Høyre-kommunalråd Martin Smith-Sivertsen skal drive det.

Største prosjekt De største prosjektene under planlegging er imidlertid Bjånes Utvikling i Os og Skjoldnes Utvikling på Hop.

— Bjånes er et svært prosjekt sammen med Liegruppen og StorBergen Boligbyggelag. Vi har en utbyggingsavtale med Johan Reksten på Moldegaard for et område på 2000 mål mellom Solstrand Fjordhotel og fergekaien på Hatvik. Her arbeides det med en ny kommunedelplan med tanke på 1200 boliger pluss kurs- og konferansesenter og ny 18 hulls golfbane.

— Vi eier cirka halvparten av prosjektet. Gitt at prosjektet lar seg realisere, så vil det ta 10-20 år å utvikle hele prosjektet. Vi vet lite om størrelsen på investeringen ennå, men den samlede investeringen blir betydelig, sier Foss, som understreker at det er en lang vei å gå.

En slik utbygging vil i dag koste et sted mellom tre og fire milliarder kroner, etter det BT erfarer.

Lokket

Skjoldnesprosjektet, det såkalte lokket over motorveien på Hop, er et prosjekt med 250 boliger, med kurs- og konferansesenter, spa, trening og betjent resepsjon der tjenester som renhold, rens av klær og vaktmestertjenester skal tilbys.

Prosjektet har ifølge Foss en investeringsramme på rundt 750 millioner kroner. Han solgte dette og flere andre prosjekteter til Hansa Property i 2007, og tjente 180 millioner kroner. Mer leiligheter

— Jeg fikk delvis oppgjør i aksjer i Hansa Property og tapte 60 millioner kroner året etter. Vi har kjøpt prosjektet tilbake til en fornuftig pris, er alt Foss vil si om prisen.

Nylig kjøpte Milepel kvartalet Solheimsgaten 23/Fjøsangerveien 33 for 135 millioner kroner. Deler av det 10.000 kvadrat store kvartalet på Danmarks plass skal bygges om og seksjoneres til 19 leiligheter og fem næringslokaler. Tilsvarende kjøpte selskapet rett før jul gamle Visted Teppefabrikk i Møllendalsveien sammen med Vapa AS.

  • Vi har startet en reguleringsprosess og tenker oss 100 leiligheter som skal selges til førstegangs etablerere. Vi ønsker et miljøprosjekt med bare sykkelparkering og ladestasjoner for elbiler, sier Foss.Næring og hytter

Milepel eier også 66 prosent av Åsane Næringspark, resten eies av Espen Galtung Døsvig.

På området i Langarinden i Åsane skal det bygges et 13.500 kvadratmeter stort næringsbygg til rundt 120 millioner kroner. Selskapet er også involvert i en del andre mindre eiendommer, og er inne med en 50 prosent andel i hytte- og leilighetsprosjektet Vaset i Vestre Slidre. På en 150 måls tomt skal det selges 73 hyttetomter, Vaset Seter Fjellstue skal renoveres og 21 leiligheter selges.

Hva synes du om prosjektet? Si din mening her.