Resultatet av de såkalte stresstestene blir lagt frem fredag ettermiddag etter at de europeiske børsene har stengt.

Anslagene på hvor mange som ikke kommer til å bestå testen, varierer. Nyhetsbyrået DPA viser til analytikere som tror 15 småbanker stryker, mens ratingbyrået Moody´s har anslått at så mange som en tredel av bankene kan komme til å trenge hjelp.

Nedgang

EU håper stresstestene vil dempe frykten i finansmarkedene og bidra til å hindre at gjeldskrisen i eurosonen sprer og forverrer seg.

Men fredag formiddag var det nedgang på børsene rundt om i Europa. Det var også nedgang i eurokursen, samtidig som lånekostnadene for Hellas, Italia og Spania steg.

Investorene fryktet stresstestene senere på dagen ville avdekke ubehagelige overraskelser.

Cocktail

— Vi har en cocktail av usikkerhetsmomenter for investorene, sier analytiker Keith Bowman ved Hargreaves Lansdown til nyhetsbyrået Reuters.

Det er Den europeiske bankmyndigheten EBA som har gått 91 banker etter i sømmene. Testene skal blant annet fastslå hvilke banker som trenger mer egenkapital for å kunne overleve en eventuell ny krise.

Fjorårets stresstester ble stemplet som altfor snille, og årets tester skal være tøffere og mer troverdige.

5 prosent kapital

Spania topper listen over antall banker som skal testes, med 24. Den spanske avisen ABC siterer anonyme kilder som sier at seks av bankene stryker testen.

I alt 13 av bankene som testes, er tyske, og flere av disse bankene er i faresonen. Den tyske regionalbanken Helaba kunngjorde allerede onsdag at den ikke hadde bestått. I tillegg er det knyttet stor spenning til utsatte banker i Italia, Hellas og Portugal.

Også DnB Nor testes i år. For ikke å stryke testen må bankene ha en såkalt kjernekapital på minst 5 prosent av sine utlån. DnB Nor har en kjernekapital på 9,8 prosent, ifølge Aftenposten.

EU-hjelp

Bankene som ikke har nok kapital, må innen utgangen av september legge fram en plan for hvordan de skal innfri kravet. Dersom ikke bankene etter tre måneder har klart å hente inn mer kapital, kan EU-landene hjelpe dem for å hindre konkurs.

Resultatet av stresstestene legges frem av bankene selv klokken 18 fredag, opplyser det norske Finanstilsynet. Rett etterpå legger tilsynsmyndighetene fram informasjon om testene, og klokken 18.30 er det planlagt pressekonferanse hos EBA.