Apple-sjef Steve Jobs har klokkertro på at iMac-modellen har livets rett i mange år ennå. Torsdag, japansk tid, lanserte Jobs oppdaterte versjoner av maskinen som ble redningen for Apple da Steve Jobs tok roret på den skadeskutte PC-pioneren i 1997.

Siden den gang har maskinen, tross flere oppgraderinger, mistet mye av apellen hos forbrukerne. Men nå håper Jobs på at en iMac med CD-brenner, opptil 600Mhz prosessor og 40Mb harddisk skal lokke forbrukerne tilbake til Apple. Designerne i Apple har også fått boltre seg med de nye modellene: de leveres med et blomstret mønster kalt "flower power" og et blåflekket trekk Apple kaller "blå dalmantiner".

Jobs satser også på at forbrukerne vil ha en oppgradert Cube-modell i denne runden. I fjor høst slet Apple med store lagre av den lille firkantede boksen, som skulle fylle hullet mellom forbrukermaskinenen iMac og de kraftige, profesjonelle G4-maskinene.

Triste tall Etter et trist kvartal måtte Jobs i desember melde om røde tall, selskapets første kvartalsunderskudd på tre år. Det innebar også det andre resultatvarselet i løpet av andre halvår.

Apple har som så mange andre PC-produsenter slitt med fallende ordremengde. Usolgte Macintosh-modeller støver ned på lagret i hele fjor høst, og selskapet ble tvunget til å kutte prisene på en hel rekke modeller ved nyttår.

Samtidig står selskapet foran en av de mest vågale programvareoppgraderingene i Apples historie: Lanseringen av det Unix-baserte operativsystemet Mac OS X, som skal gi programvaren som driver selskapets datamaskiner en tyngde og stabilitet det alltid har manglet. Mac OS X lanseres 24 mars og vil koste rundt 1.200 kroner i Norge.(Origo)