• Det er dessverre nødvendig å gjøre endringer, sier adm direktør Lars A. Midtgaard.

Hansa Borg Bryggerier kutter ni stillinger i administrasjonen ved bryggeriet i Bergen.

Fem blir oppsagt, fire stillinger forsvinner gjennom naturlig avgang og permisjoner.

I fjor vinter mistet 73 ansatte i produksjonen og distribusjonen jobben, fordi Hansa mistet avtalen om å tappe Coca-Cola på flasker i Bergen. Nå er turen kommet til administrasjonen, ifølge administrerende direktør Lars A. Midtgaard.

Fra 1200 til 270

- Administrasjonen i Bergen ble ikke berørt i fjor, men vi ser nå at det dessverre er nødvendig å gjøre endringer for å bli mer effektive. Det er ikke planlagt ytterligere bemanningsreduksjoner, sier han.

Det er ikke planlagt ytterligere bemanningsreduksjoner Adm direktør Lars A. Midtgaard

Hansa har vært gjennom mange nedskjæringer siden bryggeriet hadde 1200 ansatte, og var en av Bergens største private arbeidsgivere. Etter nedskjæringen i fjor ble antall ansatte i produksjonen kuttet fra 350 til rundt 270.

De ansatte i Bergen ble hardest rammet da Coca-Cola sa opp den gamle avtalen i fjor. 73 stillinger ble kuttet i Bergen, ti i Sarpsborg.

Sentraliserte tapping

Coca-Cola begrunnet oppsigelsen med at selskapet ville sentralisere mer av produksjonen til anlegget sitt i Lørenskog i Akershus.

- Dette er en rimeligere og mer effektiv løsning for oss. Sentralisering er ikke noen overraskende utvikling i denne bransjen, sa Coca-Cola Drikkers kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i fjor.

Hansa Borg Bryggerier fikk i fjor et overskudd før skatt på 35 millioner kroner, mot 82 millioner i 2009. Driftsinntektene falt fra 1,3 milliarder i 2009 til 1,2 milliarder i 2010.

Fire store kutt

Fire ganger siden år 2000 er det kuttet kraftig i antall ansatte ved bryggeriet i Bergen:

  • Januar 2001: 40 ansatte
  • Januar 2004: 60 ansatte
  • Juni 2004: 16 ansatte
  • Januar 2010: 73 ansatte.
  • September 2011: 9 ansatte

Skylder på myndighetene

Administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier mener politiske vedtak har mye av skylden for nedbemanningen i bryggeriet.

«Den drastiske reduksjon av et flere tiår langt samarbeid med Coca-Cola er en direkte konsekvens av myndighetenes avgiftspolitikk. En dramatisk økning av den såkalte «brusavgiften» fra 1.1. 2009, samt et skyhøyt og økende avgiftsnivå for alkoholholdige drikker har de siste årene ført til en markert økning i grensehandelen i tillegg til smugling», skriver han i årsberetningen for 2010.

I dag produserer Hansa Borg 30 prosent mindre, målt i liter, enn for to år siden. Storparten skyldes tap som følge av avtalen med Coca-Cola, men også at ølmarkedet har krympet med fem prosent.