Handelsbanken har inntatt bronseplasseringen i rangeringen over hvor mye Norges største banker låner ut. Dermed er Danske Bank passert. Det melder Handelsbanken selv i forbindelse med at banken i dag la frem tall for andre kvartal, skriver Aftenposten.

Nå har banken lånt ut 182,5 milliarder kroner her til lands. Utlånsveksten de tre siste månedene var på 2,8 milliarder.

— Jeg tror det er få som har registrert at vi har blitt den tredje største banken i Norge, sier administrerende direktør Dag Tjernsmo i Handelsbanken Norge.

- Noen har kapasitetsproblemer

— Vi er ikke veldig opptatt av å annonsere. Vi jobber i det lokale markedet der vi finnes og nært kunden.

Handelsbanken og Danske Bank er så godt som jevnstore når det gjelder utlån her til lands, men i det siste har svenske Handelsbanken altså vokst mer enn danskene.

— Noen av våre konkurrenter har kapasitetsproblemer, det har ikke vi. Vi har kommet oss veldig god gjennom finanskrisen, både når det gjelder kravene til egenkapital og når det gjelder våre resultater. Men det at vi har blitt tredje størst skyldes først og fremst vår langsiktige jobbing i det norske markedet. Vi har bygd sten på sten og nå har vi over 50 bankkontorer over hele landet, sier Tjernsmo.

Det er allikevel langt opp til Nordea som er nest størst i Norge, og til DNB som er Norges desidert største bank og mange ganger større, skriver Aftenposten.

Beste noensinne i Norge

Handelsbankens resultater er i andre kvartal de beste noensinne i Norge med et driftsresultat på 604 millioner kroner. Banken feirer 25 årsjubileum i Norge i år.

— Ambisjonene våre er fortsatt høye og langsiktige. Vi har stor kapasitet til å vokse videre både med eksisterende og nye kunder, sier Tjernsmo.

Siden 2003 har banken nesten doblet antallet personkunder til noe over 100.000. Tallet på bedriftskunder er økt fra 16.000 til 20.600.

— Vi vokser slik vi ønsker både hos bedrifter og privatkunder, ved at fornøyde kunder med god og ordentlig økonomi anbefaler oss til andre med god og ordentlig økonomi, sier Tjernsmo.

Handelsbanken vil åpne nye kontorer i Oslo og Trondheim i løpet av 2013.

— Vi har god inntjening og kostnader og tap under kontroll. Når vi samtidig opplever å vinne nye gode kunder, er dette et resultat vi er godt fornøyd med, sier han.

For konsernet Handelsbanken endte resultatet på rundt 4,2 milliarder kroner i andre kvartal i år.

Nordea også med gode tall

Nordea la også frem tall i for andre kvartal 2013 i dag, og for den norske delen av konsernet gikk driftsresultat litt opp, til 1,23 milliarder kroner, mot 1,17 milliarder i samme periode i 2012.

Nordea skriver i sin rapport om Norge at utlånsmarginene økte videre og at banken har fått 2.600 nye, eksterne Gold- og Premium-kunder i løpet av kvartalet.

For Nordea-konsernet samlet sett gikk resultatet noe ned sammenlignet med samme periode i fjor. Banken hadde et driftsresultat på nesten 8,3 milliarder kroner i andre kvartal i år.

Danske Bank har ennå ikke lagt frem sine tall for andre kvartal, og vil ikke kommentere Handelsbankens forbikjøring.

— Vi kan komme tilbake til dette når vi legger frem vår 2. kvartalsrapport 1. august, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Arntsberg i Danske Bank.