Det er ti år siden forfatteren og professoren i sosialantropologi skrev boken; "Øyeblikkets tyranni". Her beskriver Hylland Eriksen hvordan vi viljeløst blir drevet rundt av informasjonsstrømmen, og er i ferd med å bli slaver av teknologien som skulle frigjøre oss.

— Da jeg skrev boken, hadde vi ikke Iphoner, Ipader, Facebook eller Twitter. Siden den gang er hastverket og oppstykkingen gått fra vondt til verre. De sosiale mediene har bare fylt opp enda flere "mellomrom" i tiden vår, og konsentrasjonsevnen har dårligere kår enn noensinne. Smarttelefonen er bare enda en bit i dette store puslespillet av fragmentert tid.

Hylland Eriksen er også bekymret for egen konsentrasjon, og sier han ikke klarer å lese slik han gjorde før. Nå glipper gjerne konsentrasjonen etter noen få sider. Han blir rastløs, mister tråden og begynner kjapt å se etter noe annet å gjøre.

Politikere og folkebevegelser

Professoren mener dette er spørsmål som burde engasjere politikere, og dra i gang folkebevegelser. Ansvaret for en så omfattende forurensing kan ikke overlates til den enkelte.

— Det er jo veldig vanskelig for deg og meg å bare skru av. Jeg drømmer riktignok om at internett blir nedlagt. Det er ikke noe mareritt, men en deilig drøm. Men det kommer ikke til å skje. Derfor er det på tide vi forholder oss til det som et miljøproblem, som har konsekvenser for livskvaliteten vår.

- Forby facebook på jobben

Professoren har ikke tro på forbud, men mener det er på høy tid å diskutere retningslinjer og et eventuelt regelverk.

— Som et eksempel burde vi ha flere mobilfrie soner, og møtelokaler burde være slike frie soner.

Hylland Eriksen tror også norske bedrifter og arbeidsgivere vil ha mye å tjene på retningslinjer for bruk av digitale medier i arbeidstiden.

— Man kunne for eksempel blokkert Facebook, sier skeptikeren, som selv meldte seg inn i dette sosiale nettverket for bare en måned siden.

— Det har overrasket meg at jeg selv har Facebook opp flere ganger i løpet av dagen, og skriver inn ting der i arbeidstiden. Arbeidsgivere som er opptatt av produktivitet burde jo forby dette, sier Hylland Eriksen.

Konsentrasjonen glipper

Lenge styrte han unna avhengighetsskapende sosiale nettverk, som Facebook og Twitter. Når han knapt hadde tid til å treffe ordentlige venner i virkeligheten, kunne han ikke tillate seg å henge sammen med liksomvenner på nettet. Målet var å ta styringen over teknologien. Nå innrømmer han å være fjernere fra det målet enn noensinne.

Professoren konstaterer at de digitale mediene har gitt oss, er dårligere tid enn noensinne.

Si din mening i kommentarfeltet under!