Så sent som for to år siden sa Stein Erik Hagen til nettstedet NA24 at han ikke vil gjøre skatteflyktning av seg. Uttalelsen kom i forbindelse med at den svenske regjeringen varslet kutt i formuesskatten.

— Mine barn er på full fart ut. Men jeg har ikke tenkt å flytte på meg, sa Hagen til NA24 i mars 2007.

Nå har han snudd, skriver Aftenposten.

- Man kommer til et punkt...

— Jeg har ingen uvilje mot å betale skatt, men det er måten det er sammensatt på. Formuesskatten har for mange blitt tredoblet under denne regjeringen, og det sier seg selv av man kommer til et punkt hvor det ikke går lenger. Og da har man valget mellom å selge det man har, eller søke lykken andre steder, sier Hagen til TV2.

— Det har vært en lang prosess, og vi har tvilt oss frem. Men vi har kommet frem til at vi ikke har noe annet valg, sier mangemilliardæren til TV2.

Hovedkvarteret flyttes nå til Zürich.

— Vi har kjøpt bolig og alt mulig, har søkt myndigheter og alt. Vi har holdt på med dette ganske lenge, sier Hagen.

— Tenk deg et land hvor du går ut etter en gruppe mennesker, som da skal legges for hat og skal tas. Hva galt har man gjort? Man har betalt mer skatt enn gjennomsnittsnordmannen, man gir bort mye til veldedighet og forskning og andre ting og man skaper masser av arbeidsplasser. Og for dette skal man bli en «persona non grata», sier Hagen i intervjuet med TV2.

- Skal betale skatt etter evne Hagens utspill mot Regjeringen møter liten sympati hos den rødgrønne regjeringen.

– Stein Erik Hagen er en meget rik mann, og det skulle bare mangle at han er med på å bidra til det spleiselaget som vi har i Norge.

Halvorsen sier at mange svært rike nordmenn i praksis var nullskatteytere før den sittende regjeringen kom til makten.

– Det er riktig at de rike nå betaler mer skatt. Men det er ingen rimelighet i at milliardærer skal være nullskatteytere. Vi har skjerpet beskatningen for de rikeste menneskene fordi nordmenn skal betale skatt etter evne, sier Halvorsen.

Hun tror finansmannens utspill mot formueskatten vil bli dårlig mottatt av det norske folk.

- Tap for landet at investorer flytter ut Hagens avgjørelse vil neppe påvirke valgkampen, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

— Hagens politiske standpunkt er kjent fra før. Dermed vil hans kritikk av norsk skattepolitikk nok fortone seg som en reprise, mener valgforskeren.

Høyre-leder Erna Solberg mener Hagens utflytting illustrerer hvor uheldig formuesbeskatningen virker.

— Det er tap for landet når investorer velger å forlate landet. Avstanden blir større mellom investorene og de nordmenn som sitter med de gode idéene og trenger kapital i ryggen.

— Ellers er det klart at Høyre vil snakke mye om skattepolitikk i valgkampen, siden Regjeringen velger å øke skattleggingen av arbeidsplasser nå under finanskrisen. Slik tvinger Regjeringen opp utbyttet. Det er dyrere for norske eiere å drive en virksomhet i Norge enn det er for utenlandske eiere, og det er urimelig, poengterer Solberg.

— Forstår du Hagens avgjørelse?

— Hagens avgjørelse vil jeg ikke kommentere. Men vi må merke oss den kostnad det får at folk som bidrar så mye, velger å flytte ut.

Frykter for arbeidsplassene – Jeg beklager på det sterkeste at Stein Erik nå har kommet til konklusjonen at han flagger ut, sier Ulf Leirstein, finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, til Aftenposten.

– Dette handler ikke om tapet av en norsk milliardær, men tapet av arbeidsplasser og kapital, sier Leirstein. Han tror det er gjennomsnittsnordmannen som får merke følgene av at Stein Erik Hagen nå forlater Norge til fordel for Sveits.

– Hvis han flytter hovedkontoret, som han sier, så betyr det at arbeidsplasser kan forsvinne.

Stein Erik Hagen flytter familien og virksomheten til Zürich, og oppgir norsk formuesbeskatning som årsak.
Scanpix (arkivfoto)