• Nordmenn er alt for dårlig til å sikre mobil og nettbrett, sier it-ekspert Christian Meyer. Se hans beste tips for å unngå svindel.

Dagens mobiltelefoner kan sammenlignes med små datamaskiner.

De inneholder ofte mye av den samme informasjonen som du finne på din PC. Det er derfor like viktig, om ikke viktigere å sikre mobiltelefonen:

Slå på apparatlås

Dette er ikke det samme som PIN-kode som kun låser SIM-kortet. Apparatlåsen kan sammenlignes med en skjermsparer med passord. Denne settes normalt til å slå seg på etter en gitt tid med inaktivitet. Normalt finner man dette valget under innstillinger og sikkerhet.

Pinkode

Slå på pinkode. PIN koden kreves hver gang telefonen startes på nytt. Om du bytter SIM kort kan du benytte en telefon som kun har pinkode, men ingen andre sikkerhetsløsninger aktivert. Hvordan du aktiverer pinkoden varierer fra telefon til telefon, men normalt finner man dette valget under innstillinger og sikkerhet.

Installere et sporings program

Det finnes flere programmer som både kan lokalisere telefonen, fjernslette innholdet samt at en alarm kan aktiveres.

Noen forslag: Lookout Mobile Security for Android og Find My iPhone for IPhone/iPad/iPod Det finnes flere slike løsninger. Noen av disse koster litt penger, men dette kan være en rimelig forsikring.

Krypter innholdet på telefon og minnekort

Om du skulle være så uheldig å miste eller få stjålet telefonen, er det viktigste at innholdet ikke blir tilgjengelig for andre. Dette unngår du ved å kryptere viktig/sensitiv informasjon.De fleste javabaserte telefoner kan benytte f.eks SafeCase. Sjekk med leverandør, produsent eller operatør.

Ta sikkerhetskopi av innholdet

Det er ulike måter å ta sikkerhetskopi av telefonen avhengig av hva slags mobiltelefon du har. Sjekk nettsiden til din operatør om de har egen programvare slik at du kan ta sikkerhetskopiene selv.

Registrer telefonene IMEI nr.

Dette er mobiltelefonens unike identifikasjonsnummer. Du finner det oftest under batteriet i telefonen eller på esken telefonen kommer i. Du får det frem på mobiltelefonen ved å taste *#06#. Med dette nummeret kan du melde fra til operatøren din og få sperret telefonen om den blir stjålet.

Remote Device Management

For bedriftsmarkedet finnes det egne løsninger der én eller flere i bedriften kan administrere mobiltelefonene til alle de ansatte uten å få tilgang til selve til innholdet. Disse systemene kan låse telefoner som er stjålet, ta backup, fjernslette innhold eller endre konfigurasjoner.