Da Steve Jobs gikk på scenen under det årlige Macworld Expo i San Fransisco, hadde allerede ryktene florert lenge i forkant. Noen av dem traff spikeren på hodet, men helt hva som lå i luften visste ingen nøyaktig før nå. Etter fjorårets iPhone-lansering var forventningene store, men Jobs kunne by på noen skikkelige godbiter også i år.

Macbook Air: Verdens tynneste bærbare PC. Magnetisk lukkemekanisme på lokket, 13.3 tommers skjerm og fra 1.9 til 0,4 centimeter i tykkelse og 1.36 kilo på badevekten. Innebygd webkamera, berøringsfelt med flerpunkts berøringsskjerm. Det betyr samme type bruk vi har sett og blitt imponert av på iPhone /iTouch. Maskinen leveres med Core2duo 1.6 eller 1.8 GHz og en 80 GB disk. Forholdsvis imponerende spesifikasjoner på en syltynn maskin som denne. Ikke minst når det påstas en batterilevetid på hele 5 timer. En alternativ, men dyrere mulighet, er 64 gigabyte flashminne. Ingen cd-rom eller annen optisk disk, men mulighet for å koble til via USB.

Prisen i Norge er annonsert på Apples nettbutikk, og starter på 14 290,-kr. Skulle du vurdere flashminne med SSD-disken så er prisen vanvittige 24 040,-kr.

Apple TV / iTunes: Videoutleie i HD-kvalitet! Apple lanserer filmutleie via iTunes, med 1000 filmer tilgjenglig fra dag nummer en, og alle de store filmstudioene med på lasset. De lover å skaffe til veie alle filmer som finnes på DVD, men det er på sikt.

Man skal kunne velge mellom dvd— eller HD-kvalitet ($2.99 og $3.99). USA får det filmutleie først, men Jobs lover at resten av verden på ”et senere tidspunkt” også skal få del i herligheten. Apple-tv boksen kommer i ny versjon: ”Take 2”, og alt sammen skal kunne styres fra sofaen. Mac- og iTunes Music-integrering er en selvfølge. Boksen er priset ned til $229, i Norge ligger den på 2590, for rimeligste modell. De svetter antagelig på kontorene til Blu-ray og HD-dvd.

iPhone/iTouch: Et allerede annonsert programutviklingsmiljø slik at folk kan lage tredjeparts programmer, kommer i februar. iPhone skal også snart sende SMS til flere enn en mottager. iTouch får e-post, vær- og aksjeovervåkning. Programoppdateringen gjøres i iTunes.

Time Capsule: Et tilbehør til Time Machine programvaren som gir deg muligheten til å ta sikkerhetskopier av flere maskiner til en felles enhet. På Mac-språket en «Airport Express» med harddisk, for andre: En harddisk med trådløs tilkoblingspunkt. Størrelsene 500 Giga, eller 1 terabyte og priset til $299 og $499.

Frister det med ny pc? Si din mening!

ROBERT GALBRAITH / Reuters
ROBERT GALBRAITH / REUTERS