En samlet petroleumsindustri kan trekke et lettelsens sukk. En ny plattform til Nordsjøen skal bygges. Partnerne i Gudrun-lisensen har besluttet å sende inn plan for utbygging og drift (PUD) for feltet, skriver Aftenbladet.no.

I dag, torsdag, ble operatøren Statoil endelig enig med partnerne Marathon Norge og GDF Suez om å bygge ut Gudrun-feltet (lite bilde) i Nordsjøen.

Det har i lang tid vært uenighet i partnerskapet.

— Det har vært en krevende prosess i partnerskapet. Nå er vi kommet frem til løsninger vi mener gjør prosjektet mer robust. Vi er veldig glade for at vi er blitt enig om en utbygging nå, sier kommunikasjonssjef i GDF Suez, Ulf Rosenberg.

Stor jobb Dagens vedtak betyr at nye store kontrakter til leverandørindustrien i Norge er like om hjørnet. Om lag 21 milliarder kroner vil det koste å bygge ut Gudrun-feltet. Til sammenligning er investeringene på Goliat-feltet i Barentshavet beregnet til 28 milliarder kroner.— Alle de store Gudrun-kontraktene vil bli delt ut i løpet av 2010, sier Øystein Michelsen, Statoils sjef på norsk sokkel.

Etter det Aftenbladet erfarer vil kontrakten på understellet (jacket) bli tildelt allerede denne uken. Understellet skal være på plass allerede sommeren 2010. — Hele utbyggingen kan tas hjemme. Dette er oppgaver norske leverandører kan ta på seg, sier Rolf Hestenes, bransjesjef i Norsk Industri.

Gudrun-feltet skal bygges ut med en plattform (understell og dekk) med prosessanlegg og en havbunnsløsning (subsea) for satellitten Sigrun.

— Jeg håper Statoil velger seg norske løsninger og tildeler kontrakter raskt, sier Hestenes.

Norsk konkurranse Tre norske verft er i posisjon til å konkurrere om å få bygge selve plattformen: Aker Solutions, Bergen Group og Aibel.

Etter at det forrige uke ble kjent at Eni Norge lar Hyundai-verftet i Sør-Korea bygge Goliat-plattformen, er norske leverandører blitt enda tørstere på nye, store oppdrag.

— Vi er uten tvil i stand til å ta på oss et slikt oppdrag, sa Kjetil Forland, fungerende administrerende direktør i Bergen Group Rosenberg til Aftenbladet i forrige uke.

— De norske leverandørene er godt posisjonerte til å konkurrere om å bygge Gudrun-plattformen, sa Øystein Michelsen, Statoils øverste sjef på norsk sokkel.

Konserntillitsvalgt i Aker Solutions Atle Teigland synes Statoil nå fortjener honnør:

— Dette er veldig positivt! Vi er sulte på Gudrun, så nå legger vi Goliat bak oss, og forsøker å komme i posisjon for Gudrun-kontrakter, sier Teigland.

Gudrun-redning Hestenes i Norsk Industri mener Gudrun-utbyggingen vil kunne løse noen av problemene i deler av leverandørindustrien.

— Gudrun er ett av de få prosjektene som vi ser på kort sikt, og er derfor viktig. De norske selskapene har ventet på Gudrun og har reelle konkurransemuligheter. Prosjektet kan gi betydelige mengder arbeid, sier Hestnes.

Statoil og partnerne har fram til i dag vært uenige om flere forhold knyttet til utbyggingen. Partnerne har ment at risikoen for at utbyggingen kan bli ulønnsom har vært for stor.