• Det er helt fantastisk, sier Carl Christian Hamre.

For tre år siden sto Carl Christian Hamre på scenen under utdelingen av Gründerprisen «Rising Star Hordaland» og fortalte om en liten idé han hadde. I kveld mottok han selv prisen for ideen «Vennebyen».

— Det er helt fantastisk og utrolig kjekt å bli lagt merke til. Det er en inspirasjon for meg, eiere og de ansatte, sier Carl Christian Hamre til bt.no.

En godnatthistorie

Vennebyen, med både aper, elefanter og en politimann, startet som en godnatthistorie for gründerens sønn. Nå er Vennebyen-konseptet solgt til over 140 land.

— Det har gått utrolig fort og jeg vet ikke helt hvorfor. Men jeg har hatt en lyst og en vilje til dette, sier Hamre.

Da sønnen ville høre mer om pappaens hverdag som politimann, dukket ideen om karakterene i Vennebyen opp. Hamre jobber fortsatt som politimann, men selskapet CreaCon Entertainment AS tar stadig mer av tiden hans i hverdagen.

— Det er utrolig kjekt med prisen nå, men i morgen er det hverdag igjen. Jeg ser meg aldri tilbake, bare fremover, sier han.

Settes på prøve

Han forteller at hemmeligheten med å få hverdagen til å gå rundt er god planlegging.

— Med tre små barn er det et puslespill, men jeg har fremdeles tid til å fortelle historier til barna mine. Han på fire og et halvt år setter meg på prøve rett som det er og forlanger en ny historie hver kveld.

Det er tydelig at historiene til Hamre også inspirer barna hans. Her om dagen kom den eldste sønnen til Hamre, på ni år, og sa han hadde en idé til en bok. Nå blir ideen til virkelighet i 2012.

— Den ene episoden av Vennebyen som sendes nå i høst, er blant annet basert på en historie av sønnen min Tobias, da han var fem år gammel, sier han.

Spillefilm til 150 mill

Kalenderen til Hamre ser ganske full ut fremover. Først ut er blant annet en app som kommer i november, så er det et stort familieshow i Vestlandshallen i april neste år. Men det aller største prosjektet er nok en 3D spillefilm med budsjett på 150 millioner kroner. Filmen skal være ferdig i 2014.

— Det blir Norges dyreste filmprosjekt så langt. Jeg har klokkertro på filmen og akkurat nå holder jeg på å jobbe med amerikanske manusforfattere, sier han.

Men han innrømmer at han av og til lengter tilbake til politikonstabel-jobben der han kan henge fra seg uniformen å dra på ferie.

— Det krever mye av deg å være gründer. Det drar krefter ut av deg hele tiden, sier han.

Flere hundre bedrifter

Gründerprisen «Rising Star Hordaland» ble delt ut for sjette året på rad. Prisen går til en av de fremste vekstbedriftene i Hordaland som kan vise til radikal innovasjon og ekstrem vekst. Kandidatene er plukket ut på grunnlag av økonomisk vekst de siste tre år, grad av innovasjon, produktkonsept og kompetanse. Flere hundre bedrifter i Hordaland er vurdert.

De øvrige finalistene var:

  • Bremnes Seashore AS – for utvikling av suksessproduktet Salma (laksefilet)
  • Bipper AS – for utvikling av sikkerhetsløsning for egne barns mobiltelefonbruk
  • Slab AS - for utvikling av metode for mat-analyse, herunder bekjempelse av lakselus
  • Termtech AS – for utvikling av renseteknologi for oljeslam
  • Det er viktig å belønne de som greier å utvikle en idé. Og jeg tror denne prisen betyr mye for de om får den. De blir sett, hørt og kjent i de rette kretser, sier byrådsleder i Bergen, Monica Mæland.

Det er femte året på rad Mæland deler ut denne prisen. Sammen med henne i juryen sitter professor Victor D. Norman (NHH), professor Tor Aase Johannessen (NHH) og partner Hogne Tyssøy (HolbergFondene).

— Det er fantastisk å lære bedrifter å kjenne. Det skjer så mye spennende og det er mange gode historier å velge mellom. Alt fra Salma-laks til Vennebyen, sier Mæland.

I juryens begrunnelse står det at:

Årets «RISING STAR» tildeles en bedrift som ikke er et resultat av kostbar forskning eller omfattende markedsundersøkelser. Bedriften er tvert imot et resultat av hva som kan skje når barn ber foreldre ved leggetid fortelle om spennende ting som kanskje foreldrene selv har opplevd, med en god del fantasi ispedd. Slik oppsto karakterene i «Vennebyen». Dyrefigurer er gitt menneskelige trekk som gir barn gode assosiasjoner knyttet til menneskelig atferd. Etter hvert innså opphavsmannen at det som startet som godnatthistorier for hans sønn også hadde et kommersialiseringspotensial, og i dag er serien om «Vennebyen» distribuert til 140 land, og er på full fart inn også i andre land.