— Pengene har ikke vært så veldig viktig og har ikke ført til store forandringer i livet mitt, forteller Øystein Gismervik.

Sammen med sine tre søsken solgte han sommeren 2008 livsverket Wema som produserer tankmålere for lastebiler. Kjøpet innebar at Gismervik-familien satt igjen med over 400 millioner kroner.

Tallene vises også igjen for skatteåret fra i fjor. Både Øystein og broren Tore er på topp 20-listen over hordalendingene med høyest inntekt.

Pengene fra salget er ifølge Øystein Gismervik bredt investert i fond.

- Handler om å ville lykkes

På inntektslisten i Hordaland finnes flere gründere som har fått betalt for strevet ved å selge unna bedriftene de ofte har bygget opp fra grunnen av.

Men da Gismervik-familien valgte å selge livsverket Wema til investorgruppen Norvestor i 2008, var det ifølge Øystein Gismervik ikke for å selv bli rik

— Vi fikk inn en investor fordi det var nødvendig for selskapet. Enten måtte vi jobbe døgnet rundt for å få det til, eller så måtte vi få inn ny kapital og nye eiere, sier den ingeniørutdannede Gismervik, som fremdeles jobber med utvikling i Wema.

Gismervik tror ikke penger er den beste motivasjonen dersom man skal få suksess.

— Pengene har ikke vært det sentrale, og det tror jeg gjelder for de fleste gründere. Det handler om å ville lykkes med det man gjør, sier han.

- Det blir vel litt feriepenger

En annen familie som har tjent store penger på å selge unna livsverket sitt er Sandvik-familien fra Sunnhordland.

Omtrent samme uke som Gismervik-familien solgte Wema, ble skipsdesign- og ingeniørselskapet Vik-Sandvik solgt til finske Wärtsilä for en drøy milliard kroner.

Da gründer Karl Sandvik snakket med BT visste han ikke helt hva alle millionene skulle brukes til:

— Det blir vel litt feriepenger, humret Sandvik som avslørte at han planla å gå over i pensjonisttilværelsen.

I løpet av de siste par årene har Sandvik-familien blant annet investert i næringseiendom på Leirvik og bygget ut et stort boligkompleks på Fitjar.

Tre medlemmer av Sandvik-familien er på inntektstoppen i Hordaland.

Trives på toppen

Øverst av alle i Hordaland troner også en gründer, nemlig Kristian Eidesvik. Mens de ovennevnte gründerne har tjent seg rik på å selge virksomheten sin, er Eidesvik fremdeles hovedeier i Caiano AS og Wilson-rederiet.

Nummer to på inntektslisten er Jan Berg, som har tjent seg rik på å selge Scandinavian Electrics. Berg begynte å utvikle selskapet i 1984 og solgte det — som både Gismervik- og Sandvik-familien - i 2008.

Berg topper inntektstoppen hvis man ser på Bergen isolert sett. Det synes han ikke er noe problem.

— Det må jo være greit. Det kommer jo alle bergensere til gode, sa Berg til bt.no tidligere i dag.

Han betalte i fjor 8,4 millioner kroner i skatt til fellesskapet. Vi møtte Jan Berg for fire år siden — se portrettet her:

På tiende plass på inntektslisten finnes enda en gründer. Det er gartner Oddvar Tvedt. Selv om det er 6–7 år siden han solgte gartneriet sitt, har han fremdeles høye inntekter.

Er du på denne listen? Her er oversikten over de rikeste i Hordaland

Er det ok at skattelistene er offentlige? Si din mening i kommentarfeltet under!