— Nå har jeg ikke handlet aksjer på ti måneder og føler ikke «sug» etter det, tvert om, skriver Idar Vollvik i en e-post til BT.

Ifølge Robert Monsen - som har vært daglig leder i Vollviks pengebinge de siste årene - er det Vollviks spillegalskap som er årsaken til at Chess-formuen på én milliard kroner forsvant.

  • Det er muligens å trekke det litt langt, men jeg er en person som ikke gir opp så lett, og når jeg begynte å tape, skulle jeg selvfølgelig ha kastet kortene. Men jeg fortsatte å ta stadig større risiko for å ta igjen tapene, og havnet i en dårlig spiral, skriver Vollvik.

Tjente én milliard på tre år

Eventyret om Idar Vollvik har en fantastisk begynnelse og en foreløpig oppsiktsvekkende slutt.

Oppvokst under beskjedne kår i Roan i Sør-Trøndelag var det en ivrig og sulten Vollvik som i 1996 etablerte GSM Senteret i Bergen.

Seks år senere sikret Vollvik og bergenseren Svein Johnsen seg mesteparten av mobilselskapet Chess for rundt ti millioner kroner.

I 2005 ble Chess solgt til det svensk-finske teleselskapet TeliaSonera. Pris? Over to milliarder kroner. Selv tjente Vollvik rundt én milliard på investeringen i Chess.

Les også: Trer ut av Vollviks skygge

Kreative PR-stunt

Media har fått mye av æren for hvordan Vollvik klarte å skape milliardverdier i et lite mobilselskap som satset på å gjøre ting enkelt og billig for kundene.

Godt hjulpet av bakmenn som Haakon Benn Schrøder foretok Vollvik seg en rekke PR-stunt for å fange media og publikums oppmerksomhet:

*Eksiltrønderen bladde opp millioner for å hente blant annet Raymond Kvisvik og Bengt Sæternes til Brann. I tillegg arrangerte han konsert med Bryan Adams og Kurt Nilsen på Stadion.

*Vollvik kjøpte en alligator som ble funnet i Oslo og forærte den til Akvariet i Bergen.

*Vollvik har hatt flere biler av merket Koenigsegg, med en toppfart på 400 kilometer i timen.

- Skomaker bli ved din lest

Vollvik flyttet til Spania i 2006 og lyktes i stor grad med å slippe unna mediene han hadde tjent så gode penger på å utnytte.

Men samtidig forverret resultatene i Vollviks investeringsselskap seg gradvis. Nybegynnerflaksen på børsen tok slutt, og Vollvik tok stadig større sjanser i et spill han ikke behersket like godt som Chess.

I fjor sommer begynte Vollvik så smått å snakke åpent om at det ikke sto så bra til med pengebingen. Igjen viste han at han forsto mediespillet, og la seg langflat da han ble konfrontert med de elendige investeringene:

  • Udugelighet. Tallene er klare. Skomaker bli ved din lest, sa Idar Vollvik til BT.

I dag forteller Vollvik at Robert Monsen ba ham sette av penger for fremtiden.

  • Robert så mye tidligere hvor dette bar hen.

Kan gå konkurs tirsdag

Ifølge Robert Monsen skal ulike meglerhus ha latt Idar Vollvik handle for en halv milliard kroner etter at kassen i investeringsselskapet var tom.

  • Jeg vil ikke skylde på noen, sier Vollvik selv.

Ett av meglerhusene som har latt Vollvik låne penger på kreditt er Christiania Securities. Førstkommende tirsdag må Vollvik møte i retten etter at meglerhuset har begjært ham konkurs for å få tak i pengene Vollvik skylder dem.

For drøyt ett år siden var gjelden på rundt ti millioner norske kroner, men etter det BT kjenner til er beløpet i dag noe lavere.

Vollvik stiller seg uforstående til at det er Christiania Securities som begjærer ham konkurs, siden han skylder First Securities mangfoldige ganger mer.

  • Dette er et kundeforhold og vi ønsker ikke å gi noen kommentarer utover det, sier Christiania Securities advokat, Odd Magne Gjerde.

Eier ikke huset i Spania

Selv om Vollvik skulle bli begjært personlig konkurs, har han ingen planer om å forsvinne fra næringslivet.

  • Hvilke verdier sitter du på i dag?
  • Det er vanskelig å si ved en konkurs. Sikkert ikke mye, men over litt tid er det potensielle store verdier. Men de må utvikles mer.

Mediene har spekulert i hvor mye Vollviks hus i Spania er verdt, men faktum er at han leier det spanske palasset.

I høst fant Vollvik ut han skulle vende tilbake til gamle jaktmarker, og lanserte mobilselskapet Ludo Mobil. Et halvt år etter lanseringen er selskapet ennå ikke operativt.

SCANPIX (ARKIV)
Knut Egil Wang
Fairline
Håvard Bjelland
Hauge Jon
Bjelland, Håvard