— Jeg får abstinenser. Er jeg 14 dager vekke fra jobb så får jeg problemer, sier 63-åringen.

— Jeg kommer aldri til å klare å gå av med pensjon.

I 2008 solgte gründeren og de øvrige investorene Scandinavian Electric Systems for 430 millioner kroner til Rolls-Royce Marine. Berg personlig hadde da fått til sammen 80 millioner for sine eierandeler i selskapet. Men pensjonstilværelsen lokket ikke. I august 2009 startet han opp igjen. Det nye selskapet heter Norwegian Electric Systems og driver innenfor samme segment.

Uenig med eierne

- Ble ikke Rolls-Royce sure da du snudde deg rundt og startet en konkurrerende virksomhet?

— Uenighet med de nye eierne om strategi og diverse andre ting gjorde at vi ønsket å starte på egen hånd. Det var det beste for alle tror jeg, sier Berg.

Samme med kollegene Frithjof Hustig og Paul Winson startet han derfor Norwegian Electric Systems. Mellom seg hadde de et verdensomspennende kontaktnett som var bygget opp over flere tiår. Det kom nå til stor nytte.

— Dette er en veldig konservativ bransje hvor langsiktige relasjoner til rederier, verft og agenter er avgjørende, utdyper Berg.

Bergens Tidende møter gründeren i bedriftens nye lokaler i Drotningsvik. På de 10.000 kvadratmeterne skal elektriske systemer til skip settes sammen, testes og sendes av gårde til verft i Norge, sør-Amerika og Asia.

- Heldig med timingen

Hovedproduktet deres er ulike hybridmotorer som gjør at skipene kan drives mer effektivt. De fungerer omtrent på samme måte som hybridmotorer til biler.

— Og skipene slipper slik ut mindre klimagasser og sparer drivstoff, sier Berg.

Økende miljøfokus i shippingnæringen kombinerte med høye oljepriser og økt skipsbyggeaktivitet har vært positivt for oppstartsbedriften.

— Dette året og fjoråret har det vært en oppadgående trend. Etter finanskrisen falt markedet med 90 prosent, da det ikke ble bygget nye skip. Så vi har vært heldige med timingen av oppstarten, sier Berg.

Årsregnskapet for 2010 viser en omsetning i 2010 på 53 millioner kroner og et positivt resultat på 480.000.

— I 2011 regner vi med å omsette for nærmere 200 millioner, innen 2015 er målet å øke til en halv milliard, sier Berg.

Gründerne styrer

- Har dere tenkt å selge bedriften til en større fisk?

— Selge? Nei, denne gangen håper vi å gjøre dette til en varig norsk bedrift. Vi har heller ingen planer om å gå på børs.

Berg begynte karrieren som elektriker hos Olseth Elektro, dro så til sjøs før han senere tok elektroingeniørutdannelse. Han jobbet som ingeniør hos AEG, Munch Kraner og Scandinavian Electric Trading. Sammen med de andre ansatte kjøpte han sistnevnte som siden dannet grunnlaget for Scandinavian Electric-gruppen.

Berg og medgründer av Norwegian Electric Systems, Frithjof Hustig, møttes mens Hustig jobbet for Norske Veritas i Sør-Korea. De ble kjent med Paul Winson etter å ha ansatt den tidligere rugbyspilleren i Scandinavian Electric Systems.

Gründertrioen og andre nøkkelansatte kontrollerer i dag 65 prosent av aksjene i Norwegian Electric Systems. I tillegg har de med seg familien Sævik, Havyard, på aksjonærsiden.

Fest til en halv mill.

Lørdag er det innvielse av de nye lokalene i Drotningsvik. Det skal markeres med en solid fest for ansatte, kunder og leverandører fra hele verden. På scenen i den nye testhallen opptrer blant annet artister som Jørn Hoel, Torhild Sivertsen og Egil Eldøen. Den offisielle åpningen skal tidligere ordfører Herman Friele stå for.

— Vi bruker vel rundt en 500.000 kroner på festen. Folk bruker 40–50 år av livet sitt på arbeidsplassen. Da er det viktig å ha det litt gøy, sier Berg.