For rundt 20 millioner kroner får Sogn og Fjordane Energi (SFE) en eierandel på 20 prosent i Lefdal Gruve i Nordfjord.

Lefdal Gruve er et prosjekt som har satt seg som mål å bli ett av verdens grønneste og mest miljøvennlige datasentre.

Størrelse: 17 fotballbaner

— Vi ser på eierskapet i Lefdal Gruve som en god og lønnsom investering og noe som vil styrke kjernevirksomheten i SFE. Med dette bidrar vi også til å skape et nytt og spennende næringsgrunnlag for regionen med et potensial for mange nye arbeidsplasser, sier styreleder Arvid Lillehauge i SFE, ifølge en pressemelding.

Datasenteret vil bli plassert i den nedlagte olivingruven på Lefdal i Nordfjord og vil ha et underjordisk areal tilsvarende 17 fotballbaner. Ifølge pressemeldingen skal naturlig kjøling fra fjorden sørge for et sikkert og grønt datasenter.

- Halverer strømregningen

— Etablering av et storskala datasenter i Lefdal Gruve er både et kraftkrevende og kraftforedlende prosjekt. Kombinasjonen av ren, kortreist strøm levert av SFE og nedkjøling fra Nordfjorden gjennom kjøleteknologi utviklet i industrimiljøet i Måløy, gjør Lefdal Gruve til ett av verdens grønneste og mest miljøvennlige datasenterprosjekt, sier Egil Skipenes som er styreleder i Lefdal Gruve Drift AS og LocalHost Holding AS, ifølge pressemeldingen.

Kjøling av datamaskinene i anlegget med sjøvann skal halvere strømregningene i forhold til tradisjonell luftkjøling.

Satser store penger

I første byggetrinn kan det bli investert mellom en halv og én milliard kroner i den tomme Olvin-gruven på Lefdal i Nordfjord. Som BT tidligere har skrevet skal anlegget etter planen gi 50 arbeidsplasser når det kommer i drift. Med ringvirkninger regner utviklerne med at prosjektet i løpet av fem år kan gi 250 nye arbeidsplasser.

SFE er et stort, vestlandsk kraftkonsern med rundt 230 tilsatte og hovedkontor på Sandane. Sogn og Fjordane fylkeskommune og BKK eier henholdsvis 48 og 38 prosent av selskapet.

BLIR DATASENTER: Den tidligere olivingruven på Lefdal i Nordfjord (bildet) blir nå datasenter. Olivin er et industrimineral som blant annet blir brukt i råjernindustrien.