Målet med jobbsøknaden er at arbeidsgiver skal få inntrykk av at du er motivert til stillingen og sitte igjen med gode argumenter for at du er riktig person.

Hvis du kommer videre til jobbintervju, kan du utdype mer og gi flere opplysninger der. Trekk derfor kun frem den viktigste og mest relevante informasjonen i forhold til stillingen.

Få tips til jobbsøknaden ved å klikke på punktene nedenfor.

Utforming av søknaden

Søknaden skal være kort og konsis, maksimalt på to A4-sider.

Tenk mye luft på siden, så ikke arbeidsgiver føler hun må tråkle gjennom en avhandling.

Bruk korte , lettleste setninger, og korte avsnitt.

Husk korrektur . Selv den minste skrivefeil kan gi et dårlig førsteinntrykk. Sjekk og dobbeltsjekk søknaden for skrivefeil.

Dette skal søknaden inneholde

Personalia , kontaktinformasjon (adresse, telefonnummer, e-post).

Arbeidsgivers navn og adresse.

Sted og dato (til høyre på siden).

Tittel : "Søknad på stilling som ..."

Opplys om hvor du fikk vite om stillingen, og at du med dette ønsker å søke.

Fortell hvilke faglige kvalifikasjoner du har, som kan komme til nytte i stillingen. Ha hele tiden stillingsutlysningen foran deg, og vis at du har de kvalifikasjonene som blir etterspurt.

Skriv kort om hvilke andre verv, organisasjonsarbeid eller lignende som du tror kan være relevant for jobben.

Nevn også personlige egenskaper eller fortrinn som er en fordel i stillingen. Her er det også viktig å ha stillingsannonsen foran seg, men prøv å bruke andre ord enn i utlysningen.

Fortell hvorfor du søker på denne stillingen, i dette selskapet. Fokuser på motivasjonen din i forhold til den nye jobben. Still deg selv spørsmålet om hvorfor Unngå å si noe negativt om den gamle arbeidsplassen.

Har du ringt arbeidsgiveren på forhånd, eller satt deg inn i spesielle sider ved selskapet som du synes er interessante, — trekk frem dette. Det viser at du er oppriktig interessert og initiativrik.

Avslutt eventuelt med at hvis arbeidsgiveren ønsker mer informasjon, stiller du gjerne til intervju.

Skriv "Med vennlig hilsen" , og signer over navnet ditt skrevet på maskin.

Nederst på siden skriver du hvor mange vedlegg som følger med søknaden.

Unngå disse tabbene

Å skrive altfor langt og detaljert. Arbeidsgiver skal ikke få kjennskap til hele livshistorien din. Skriver du for langt, vil arbeidsgiveren mest sannsynlig falle av og ikke huske deg i bunken blant de andre søkerne.

Å ta en "original vri" . Kreativitet er fint, men vær forsiktig med å prøve en altfor original tilnærmingsmåte. En jobbsøknad skrevet som et eventyr, eller printet på papir i regnbuens farger, kan kanskje være oppfriskende, men virke naivt og useriøst, og vil antagelig ta fokus bort fra det arbeidsgiver faktisk ønsker å vite om deg.

Å gjenta hele stillingsutlysningen. Du skal vise at du har de kvalifikasjonene og egenskapene som arbeidsgiver spør etter i utlysningen. Samtidig virker det både dumt og lite troverdig hvis du gjentar akkurat de samme ordene og formuleringene som i annonsen. Forsøk å vise at du har det som behøves ved å bruke andre formuleringer eller vise til eksempler.

"Jeg ønsker nye utfordringer for å kunne utvikle meg selv." En stor feil mange gjør, er å være for selvsentrert. Du skal ikke ramse opp dine egne ønsker, men gjøre bedriftens behov og ønsker til dine egne.

Å skryte uhemmet av deg selv. Ja, man skal vise at man tror man passer til jobben, men samtidig være litt ydmykhet. Ingen er perfekte, og skryter du for mye, kan du skape inntrykk av at du er en person med lite selvinnsikt eller evne til å jobbe med de svake sidene dine.

Å være for ydmyk . Det motsatte er heller ikke bra. Det hjelper ikke å skrive at du er veldig motivert og læringsvillig hvis du ikke viser at du har noen av kvalifikasjonene som trengs.

Å finpusse for lenge på søknaden, er også en tabbe. Det er for det første unødvendig, og for det andre kan du ende opp med et altfor upersonlig og polert språk. Det viktigste er å sjekke teksten for skrivefeil.