Det omlag ett år gamle Gnutella-nettverket lenker PCer på nettet direkte til hverandre, slik at brukerne kan søke etter filer på andre maskiner. Til forskjell fra Napster er Gnutella et "peer-to-peer"— (P2P) nettverk uten en sentral computer eller et selskap som koordinerer aktiviteten.

Mangelen på en sentral koordinasjonsenhet har blitt sett på som en begrensning for Gnutellas vekst. Men programvareutviklere løser flere og flere av de tekniske begrensningene. Ivrige programmerere jobber for at Gnutella-programmer blir en permanent del av internett-landskapet og en fortsatt pine for rettighetsinnehavere.

Mer enn 40.000 brukere er nå koblet til Gnutella til enhver tid, og daglig er mer enn 2 millioner filer tilgjengelig i nettverket, sier president i Clip2.com Kelly Truelove. Selskapet overvåker P2P-trafikk. Gnutella-programmene BearShare og LimeWire lastes ned i et antall på en million i uken, hevder Download.com.

Et voksende Gnutella-nettverk er dårlig nytt for musikkindustrien som trodde at nettverket hadde sterke tekniske begrensninger. Antakelig er Gnutella-utviklere ikke i juridisk fare, siden nettverket kan brukes til mange oppgaver og ikke inneholder en sentral server, skriver Wall Street Journal.

Gnutella ble utviklet tidlig i 2000 av Justin Frankel. Som konsekvens fikk han sparken fra America Online. Siden programvaren var åpent tilgjengelig har mange andre utviklere snekret videre på Gnutella-kompatible programmer. Mye av det nyligste arbeidet er gjort av Vincent Falco som lagde BearShare.

Motion Picture Association of America (MPAA) har tidligere sendt henvendelser til tjenestetilbydere på internett (ISPer) og universiteter. Brevene inneholder advarsler om at Gnutella-brukere i nettverkene utveksler filmer som er beskyttet av lovene for opphavsrettigheter. Som følge har noen ISPer truet brukerne med utkastelse hvis den angivelige fildelingen fortsetter.(Origo)