En natt i oljebyen koster i årets første fire måneder hele 1158 kroner i snitt. Det er 209 kroner mer enn i byen mellom de syv fjell.

Hotellene i Bergen har nå en pris på 949 kroner i snitt, viser ferske tall fra Horwath Consulting og Wiederstrøm Hotel Consulting.

Noe billigere enn i fjor

Vestlandet ligger dermed på topp fremfor hovedstaden Oslo, noe de også gjorde under samme periode i fjor (se graf under).

Men prisene har falt litt siden i fjor: Flere nye hoteller gir lavere priser og et større antall ledige rom, mener rådgiver Peter Wiederstrøm.

Han presiserer at romprisene ikke inkluderer moms og frokost, noe som utgjør en sum på rundt 150-200 kroner.

— Det har kommet ny kapasitet i mange byer i Norge og spesielt i storbyene. Det gjør at både belegg og priser presser, sier han.

Så mye koster det i byene!

Hold pekeren over søylene for å se prisene

Med sine 368 hotellrom er Scandic Ørnen ett av de ferskeste tilskuddene i Bergen. Om tre år åpner de også et nytt konferansehotell på Flesland.

Wiederstrøm er spent på hvordan det økte tilbudet landet over vil påvirke prisene og antall overnattingsgjester.

— Fremover kommer det mye nytt i en del byer. Det blir spennende å se om de klarer å kompensere med økt trafikk, sier han.

Tromsø godt besøkt

Stavanger, Bergen og Oslo med Fornebu ligger på topp tre i pris landet over. Deretter kommer Kristiansund, Bodø og Tromsø.

En natt i nordens paradis koster i snitt 895 kroner, ned 1,9 prosent fra året før. Tromsø har imidlertid størst belegg av alle hotellene i Norge med 73,3 prosent.

Størst nedgang i pris finner man i Ålesund. Her koster hotellene 792 kroner, kamuflert i en prisnedgang på 39 kroner i snitt.

— Større tilbud på kort sikt presser både belegg og pris, sier Wiederstrøm.

TALLKNUSER: Peter Wiederstrøm
WIEDERSTRØM HOTEL CONSULTING