Indias energiminister og lederen for FNs klimapanel står på deltagerlisten når næringsminister Trond Giske (Ap) har invitert til klimatoppmøte på Svalbard denne uken.

Les også:

Etter planen skal deltagerne flys opp på onsdag, og hjem igjen til helgen. Men vulkanutbruddet på Island har fått næringsdepartementet til å tenke på kriseplaner, dersom asken hindrer flyferdselen til Svalbard.

— Det er ikke den beste timingen, akkurat, sier seniorrådgiver Kjell Brataas i næringsdepartementet.

  • Men vi har veldig god kontakt med Avinor, og det vi fikk beskjed om i formiddag er at de er ganske optimistiske med tanke på flyvninger til og fra Svalbard. De tror ikke askeskyen sprer seg videre den veien, sier han.

— Har dere lagt en alternativ plan?

  • Det jobbes med å se på andre alternativer. Det er kanskje et alternativ å gjøre noe i Tromsø, men det er bare på tankestadiet.

Stengt i kveld

Det blir uansett spennende dager for Giske og kompani: Ifølge Avinor vil askeskyen i løpet av ettermiddagen bevege seg inn i norsk luftrom mellom fastlands-Norge og Svalbard.

Etter klokken 14 mandag er det ventet at flytrafikken til og fra Svalbard vil kunne bli berørt, og fra klokken 20 i kveld er det ventet at trafikken vil bli stanset.

  • Ifølge de siste prognosene vil det bli en gradvis forverring i ettermiddag, hvor det i kveld ikke vil være flytrafikk til og fra Svalbard, sier kontrollsjef Jens Petter Duestad i Avinor til Aftenposten.no.

Møtes i gymsal

I det lille forskningssamfunnet Ny-Ålesund på Svalbard er det meningen at topper fra den politiske verden, forskning og næringsliv skal diskutere grønn økonomi i en gymsal.

I tillegg til mange utenlandske navn, deltar norske næringslivsledere som Statkrafts styreleder og toppsjef Svein Aaser og Christian Rynning-Tønnesen og Telenors toppduo Harald Norvik og Jon Fredrik Baksaas.

Også i fjor ble Giske rammet av askeskyen, den gang fra den islandske vulkanen Eyjafjallajökull. På vei hjem fra Qatar ble han sittende fast i London, mens fly hjem til Norge var innstillt og alle tog var helt fulle.