— Om de har mye penger, finnes det vel bedre måter å bruke dem på, sier avdelingsleder Arvid Heggestad i trafikketaten i Bergen kommune. Det er trafikketaten som har ansvaret for parkeringen på gateplan i Bergen.

Flere forretningsfolk BT har snakket med, bekrefter at de parkerer bevisst ulovlig, for å spare tid.

— Flere bøter i uken er mer regelen enn unntaket. Likevel sparer vi på det i form av lettere tilgjengelighet til kunder. De fleste gangene går det greit, andre ganger blir det gebyr, men det er helt ok, sier en forretningsmann.

Noen parkerer nok synlig ulovlig for å vise frem sine flotte biler. Det gir en image av å ha penger

Han ønsker ikke å bli profilert som en notorisk parkeringslovbryter.

Tid er penger

Men mannens advokat, Arve Hæreide, bekrefter at mange av hans klienter opererer på samme måte.

— Fra kontoret mitt i ser jeg dette daglig. Skilt med parkering forbudt skremmer ikke forretningsfolk i like stor grad som andre. 3000 kroner i måneden i parkeringsgebyrer gjør nok ikke den store forskjellen for dem som har det travelt og trenger å stoppe på sentrale steder i sentrum, sier Hæreide i Advokatfellesskapet Hæreide, Rysst, Helland & Bolstad.

Ifølge advokaten er dette en utbredt praksis blant mange av byens forretningsfolk.

SKEIV OG FEIL: I Håkonsgaten står en stor Volvo SUV ulovlig parkert med hekken godt ute i selve kjørebanen. Få minutter senere kommer forretningsmannen og napper til seg gebyrlappen uten en mine, før han starter bilen og kjører videre. Trafikkbetjent Margrethe dokumenterer feilparkeringen.
EIRIK BREKKE

Han har også lagt merke til at bilister som kjører firmabiler eller kassabiler, slipper lettere unna.

— Mitt inntrykk er at parkeringsvaktene er mer hissige på å ilegge privatbilister gebyrer.

- Viser frem bilene

Ifølge Arvid Heggestad i kommunens trafikketat finnes det ikke oversikt over hvor mange som driver denne formen for parkering, men fra betjentene hører han om noen gjengangere, som tydeligvis ikke synes det er for drøyt å betale en halv tusenlapp i bot for å stå ulovlig parkert utenfor for eksempel Godt Brød i Vestre Torggaten.

Der er det til alt overmål stopp forbudt-skilt.

Langs Strandgaten, utenfor restaurantene Bocca og Sumo, og utenfor Hotel Norge er blant stedene hvor bevisst ulovlig parkering forekommer hyppig.

— Noen parkerer nok synlig ulovlig for å vise frem sine flotte biler. Det gir en image av å ha penger, forteller en annen forretningsmann.

Noen ivrigere enn andre

Når BT følger en av trafikkbetjentene i Bergen sentrum, er det flere biler som får hektet parkeringsgebyr under vindusviskeren, men betjent Margrethe i kommunens trafikketat er forsiktig med å fortelle om gjengangerne.

— Vi betjenter alternerer mellom parkeringsområdene, og dermed er det ikke så lett å følge med fra dag til dag. Likevel vet vi at enkelte parkerer oftere ulovlig enn andre, sier Margrethe, som av hensyn til internt regelverk ikke vil ha etternavnet på trykk.

Tredje bot samme sted

Utenfor DNB i enden av Olav Kyrres gate kommer en forretningsmann ilende til akkurat idet Margrethe har printet ut et gebyr på 500 kroner.

— Jeg var bare inne og leverte noen klær, sier mannen unnskyldende til betjenten – uten å få gehør. Når registreringsnummeret på bilen er plottet inn på maskinen hennes, er det ingen vei tilbake, med mindre hun selv har gjort en feil.

— Ja, ja, dette er tredje boten akkurat på denne plassen, sier mannen i 40-årene. Han jobber i et selskap som renser og vasker klær for kunder.

— Problemet er at du har parkert på den siden av gaten hvor det er stoppforbud. Hadde du parkert rett over på andre siden, har du anledning til korte vareleveranser uten å få gebyr, forklarer trafikkbetjenten.

— Det skal jeg huske til neste gang.