Resultatet for andre kvartal i fjor viste et driftsresultat på 3,99 milliarder kroner for telegiganten. Etter et år med utfordrende forretningsklima og global økonomisk krise har summen blitt halvert.

Driftsresultatet før avskrivninger og spesielle poster er på 7,8 milliarder kroner, en økning på om lag en halv milliard fra samme periode i fjor.

Finanskrise i Serbia At driftsresultatet halveres, skyldes i stor grad nedskrivninger i Telenor Serbia på 1,97 milliarder kroner. De økonomiske nedgangstidene har rammet Serbia hardt. Det har ført til økt risiko, lavere inntjeningsmarginer og vekstprognoser.

I samme periode i fjor var nedskrivningene i resultatet nesten fraværende, og preget av en stor tro på økonomisk vekst, også i det serbiske markedet.

– Veksten i Serbia har bare blitt lavere og lavere. Vi har også tatt hensyn til at økte skatter kan føre til lavere mobilbruk, sa konsernsjef Jon Fredrik Baksaas under presentasjonen av kvartalstallene torsdag morgen.

Fra 1. juni innførte serbiske myndigheter en skatt på 10 prosent på mobiltelefontjenester. I løpet av andre kvartal i år mistet Telenor 32.000 kunder i landet. Driftsresultatet for Telenor Serbia endte på minus 1,84 milliarder kroner, mot et positivt resultat på 171 millioner kroner i andre kvartal i fjor.

Asia trofast

Mer optimistisk ser den norske telegiganten på virksomheten i Asia.

– I Asia ser vi jevnt over en positiv utvikling, spesielt i Bangladesh og i Pakistan, sa Baksaas.

I Pakistan har Telenor fått 900.000 nye kunder, noe som gjør at selskapet sikrer sin posisjon som landets nest største mobilleverandør.

I kommende halvår setter Telenor sin lit til den planlagte inntredenen i India. De håper å kunne tilby indere sine tjenester innen fjerde kvartal 2009.

– Det indiske markedet vokser stadig, og vi er fortsatt sikre på at det vil dobles innen 2012. Nettopp derfor er det viktig for oss å være på plass så snart som mulig, sa konsernsjefen.

Det at Telenor kommer litt senere på banen enn konkurrentene, er ikke Baksaas bekymret for.

– Vi vil ha mer kapasitet enn konkurrentene når vi først starter opp, noe som gjør at vi vil være i bedre stand til å tilby for eksempel gratis ringeminutter til kundene, sa Baksaas.

Fornøyd sjef Ved utgangen av kvartalet nådde Telenor 168 millioner mobilabonnement på verdensbasis. Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas er fornøyd med kvartalets nøkkeltall, de vanskelige tidene tatt i betraktning.

– Trendene fra første kvartal i 2009, med utfordrende forretningsklima som også påvirker telekommunikasjonssektoren, fortsatte inn i dette kvartalet. På tross av press på topplinjen forbedrer våre selskaper sine resultater, og det har gitt en rekordhøy operasjonell kontantstrøm, sa han.

Kvartalstallene var langt svakere enn analytikerne hadde forventet, og det var spesielt på driftstallene selskapet skuffet. Markedet reagerte imidlertid positivt, og Telenor-aksjen klatret torsdag morgen på Oslo Børs.