Klokken 16 fredag ettermiddag logget Einar Enger av som NSB-sjef. Samtidig ble konserndirektør Arne Fosen (41) konstituert i stillingen.

Fosen har ti års fartstid i NSB-systemet, og kan tog og strategi.

Alt 17. november i fjor varslet Enger sin avgang, og 17. februar gikk fristen ut for å søke konsernsjefjobben.

Formelt.

— Styret i NSB er interessert i å finne den best mulige kandidaten, så vi tar fortsatt imot søknader, sier hodejeger Liv Bøe i Delphi-consulting.

Styreleder Ingeborg Moen Borgerud bekrefter at de er i dialog med et par interessante kandidater:

  • Arne Fosen ble i dag konstituert i stillingen, så vi er ikke så opptatt av om ansettelsen skjer i mai eller juni, sier advokaten til Aftenposten.no.

- Står disse kandidatene på den offentlige søkerlisten?

  • Dét ønsker jeg ikke å si noe om, sier Moen Borgerud.

- Inn og ut?

Einar Enger hadde i 2009 en lønn på 2.470.000 kroner, noe som med pensjonsavtale utgjorde 5.952.000. Den nye NSB-sjefen skal selvsagt forhandle egen lønn, men næringsminister Trond Giske (Ap) har kritisert at toppene i enkelte statsbedrifter tjener det dobbelte av landets statsminister.

Derfor skal det trolig holde hardt å tro på et lønnsnivå noe særlig over dette.

De som har søkt stillingen er:

  • Otto von Ubisch (56) fra Asker er visepresident i konsulentselskapet poyry.no
  • Freddy Eriksen (52) fra Oslo har bakgrunn fra SAS og Braathens, og sluttet i januar som direktør i Coor Service Management
  • Christoffer Sæther (40) fra Kristiansen er IT-sjef, men har bakgrunn som sjef for Netthandelen.no, Ventelo og Advali (tidligere digimaker)
  • Ragnvald Sæternes, Nadarajah Sethurupan og Kristin Bratas har også søkt, men for noen av dem har det vært noe frem og tilbake.