EINAR H.G. SPANG

Det er en svært god investering å sørge for å rydde opp på harddisken og bruke enkle hjelpeprogrammer som fjerner alle uhumskhetene som opptar både lagringsplass og maskinressurser.

Her kan du gjøre en god jobb selv. Det er ingen grunn til å løpe til spesialister. I hvert fall ikke i første omgang.

De tingene du bør kontrollere — og fjerne - er såkalte «spyware» og «adware», i tillegg til at en opprydding på «Temp-områdene» som tar vare på oppslag du har gjort på internett. De hauger seg opp etter hvert.

Før du starter en skikkelig opprydding, så må du imidlertid sørge for å lagre på andre steder det du vil ta vare på.

Du kan jo begynne med å fjerne programmer du ikke lenger har bruk for. Gå til kontrollpanelet og velg fjern programvare. Gå gjennom listen over installerte programmer og fjern med hard hånd alt du har lagt inn for «gøy» for å se på - eller som du ikke bruker lenger-

Et av de største problemene pc-eiere opplever i dag, er spionprogrammer. Disse sniker seg inn på datamaskinen når du er på Internett, uten at du vet det. De fleste spionprogrammer er ikke farlige, men de bruker mye av kapasiteten og får datamaskinen til å arbeide stadig tregere.

Når det er gjort er det en fordel å rense opp i de midlertidig lagrete internettfilene.

For så å kontrollere - og fjerne - andre uønskete elementer på maskinen er et program, som heter Spybot og Ad-Aware enkle gratisprogrammer som gjør en god jobb med å renske ut uønskete ting på maskinen. Du finner dem på www.lavasoft.com og www.spybot.safer-networking.de.

Last dem ned og la dem gjøre jobben.

Når disse har gjort sitt, så kan datamaskinen etterpå puste lettet ut.

Dette betyr ikke at du kan glemme en god brannmur og løpende viruskontroll. Med, det kan spare deg for ergrelser over hvorfor den gode maskinen plutselig er blitt treg - og fjerne uhumskheter som spionerer på deg.