Les også:

Både streiken og demonstrasjonene er organisert av fagbevegelsen. I hovedstaden Aten marsjerte over 10.000 mennesker i gatene, og det oppsto sammenstøt med politiet i nærheten av nasjonalforsamlingen, melder nyhetsbyrået AFP.

Politifolkene brukte tåregass for å spre en mindre gruppe demonstranter som kastet stein.

I byen Thessaloniki protesterte minst 8000 i gatene, ifølge gresk politi.

Utsendinger fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) kom til Hellas onsdag for å gjøre en vurdering av landets økonomi, og demonstrantene i Aten ropte at de internasjonale organisasjonene må kastes ut av landet.

— Viser vårt sinne

Generalstreiken er den andre i Hellas så langt i år. Både fly-, sjø- og togtrafikken i byene stanset opp som følge av konflikten.

  • Vi streiker for å vise vår motstand og vårt sinne mot den rådende politikken og nye tiltak som rammer arbeidere i stedet for dem som har penger, sier Stathis Anestis i Konføderasjonen av greske arbeidere, landets største fagorganisasjon, til AFP.

Ekspertene fra EU og IMF skal den neste uken vurdere om Hellas har møtt vilkårene får å få utbetalt neste porsjon av kriselånet fra i fjor.

Mer hjelp

Ved forrige lignende gjennomgang av den greske økonomien i februar var budskapet at regjeringen må få fart på privatiseringen.

EU jobber med en plan om ytterligere økonomisk hjelp til kriserammede Hellas. Ifølge økonomikommissær Olli Rehn er det for tidlig å si hva slags hjelp Hellas vil kunne få.

Men grekerne må uansett gjennom år med nye svært tøffe innstrammingstiltak for å få økonomien på fote igjen. Regjeringen har allerede kuttet kraftig i pensjoner og lønninger.

- Til middelalderen

  • De vil sende oss tilbake til middelalderen for å redde bankene. På min arbeidsplass sa de opp 100 ansatte i januar og kuttet lønnen med 15 prosent. Og det kommer mer, sier demonstranten Vangelis Papadoyiannis i Aten til AFP.

Det er nå økt frykt for at en nedskriving av deler av den greske gjelden er uunngåelig. Gjelden er nå på 340 milliarder euro.

Den europeiske sentralbanken ECB advarer imidlertid om at en nedskriving vil ramme hele eurosonen. En restrukturering av gjelden vil sende den greske banksektoren i knestående, ifølge ECB-styremedlem Lorenzo Bini Smagh.

Høye renter

Den nå ett år gamle lånepakken fra EU og IMF til Hellas omfatter et treårs lån på 110 milliarder euro. Hellas skulle etter planen låne nye penger i finansmarkedene allerede fra neste år av. Men rentene er så høye at det antas at landet ikke vil kunne gjøre det.

Derfor vurderer EU-landene å gi ytterligere lån. Mer hjelp til Hellas kan komme i form av lavere renter, ytterligere tilskudd fra EUs midlertidige redningsfonn EFSF og forlenget tilbakebetalingsperiode på lånene som allerede er gitt.