Coast Center Base-konsernet (CCB) venter i år en omsetning på tett opptil én milliard kroner. Det er i all hovedsak vedlikehold og modernisering av oljerigger som står for den rekordhøye omsetningen. Så langt i år har hele ni rigger vært innom CCB-basen. Også dette er en rekordnotering for konsernet.

— Det har vært et eksepsjonelt år på riggsiden. Det vil vi ikke se igjen i 2010 og 2011. Da må vi redusere kostnader og gå tilbake til basisoperasjoner. Vi må også tilpasse oss til markedet og ser om vi kan levere nye tjenester som vedlikehold og modernisering av skip, sier administrerende direktør i CCB, Kurt Rune Andreassen til bt.no.

Selskapet ser seg også om etter andre inntektskilder, men Andreassen vil ikke røpe flere av frykt for at konkurrerende bedrifter skal rappe ideene.

Har tro på undervannsteknologi

Mange oljerigger har i år hatt behov for femårssertifisering. Dermed har 2009 vært et gullår for hele bransjen.

— Det er installert et stort antall undervannsbrønner i Nordsjøen, som vil trenge vedlikehold i 2010. Dermed regner vi med mye aktivitet innenfor subsea-området, sier direktøren.

Undervannsdeler på opp til 100 tonn blir fraktet fra oljebrønnene til CCB-basen. Det kan være enorme ventiler fra toppen av en brønn, eller lange kommunikasjonsledninger som strekker seg fra en plattform til en borrebrønn på havbunnen.

Kjempeprosjekter

CCB-basen har i seg selv 180 fast ansatte. Når det foregår vedlikehold på en oljerigg skyter aktiviteten i været.

— Det er veldig dyrt for kundene våre å ha en rigg ute av produksjon. Derfor jobbes det døgnet rundt når en rigg kommer inn for vedlikehold. Høyest aktivitet hadde vi med Borgland Dolphin. Da hadde vi 800 mann på jobb i døgnet, forteller prosjektdirektør i CCB, Ronny Haufe.

Arbeidet med en rigg tar alt fra noen dager til over to måneder.

To siste riggene, Borgland Dolphin og

Deepsea Atlantic , forlater denne uken CCB-basen. Det kan ta lang tid for basen tar imot den neste.

— Vi vet ikke om flere riggoppdrag nå, og aktiviteten kommer til å bli vesentlig lavere neste år. Men slike kontrakter kan komme i stand i løpet av en uke. Dessuten har vi flere forretningsområder og vi kommer til å være her i fremtiden også, sier Haufe.

FORSYNING: Annenhver dag frakter «Viking energy» mat, reservedeler og andre forsyningser mellom BBC-basen og oljeriggene i Tampen-området i Nordsjøen. FOTO: RUNE STØLÅS
HOLDER PÅ TRYKKET: Vedlikehold av kjempeventiler fra undervannsbrønner er et av forretningsområdene på CCB-basen. FOTO: RUNE STØLÅS