Kjøpmann Rune Johnsen var nominert til prisen «Årets seniorinitiativ», som ble delt ut i Oslo tirsdag. Han valgte heller å bli i butikken i Fyllingsdalen i Bergen.

— For meg er dette helt naturlig. Å tilrettelegge for at alle kan bidra med det de kan, er bare god butikk, sier Johnsen.

Kjøpmannen på Oasen har flere ansatte som har passert pensjonsalder.

Favoritt i kassen

— Se her, jeg skal hjelpe deg.

Kjøpmann Rune Johnsen gir Einar Espeland (68) en hånd i å sette på plass et lysstoffrør i en av kjølediskene.

— Jeg gikk av med AFP da jeg var 63, men fikk fortsette å komme og jobbe litt innimellom som vikar, sier Espeland.

Han jobbet i dagligvarehandelen i mer enn 20 år, og kjenner mange av kundene godt. Det er en ressurs som Johnsen vet å utnytte. For to år siden gjenansatte han nemlig Einar Espeland i butikken i Fyllingsdalen. I dag går Einar rundt og priser varer i butikken, og fikser småting på veien. For noen år siden dukket det opp et potensielt hinder for både dette og utkjøringsjobben han gjør på torsdager: Einar brakk det ene beinet.

— Jeg foreslo at han kunne prøve seg litt i kassen, der han kunne få sitte. Det hadde han ikke gjort før, og å skulle få opplæring i noe sånt i den alderen er noe som sitter ganske langt inne for enkelte, sier Johnsen.

Men Einar begynte å betjene en kasse, og etter hvert kunne Johnsen se at en strøm av faste kunder dreide mot den kassen - selv om det var lengre kø der enn i de andre.

— Det er denne omstillingsviljen og humøret som gjør at disse kan jobbe så lenge som de kan, sier butikksjefen.

Mentorvirksomhet

— Jeg blir bare yngre av å jobbe sammen med alle disse ungdommene, sier Anna Haugland (72).

Etter 31 år i butikken, har Anna trappet ned til 80 prosent stilling. Sammen med Alis Sivertsen (69) og Natalia Tchepygova Talaian (39) styrer hun kjøttdisken denne dagen.

Johnsen sier at de eldre ansatte i butikken fungerer som en slags mentor for de yngre medarbeiderne.

— De har livserfaring til å kunne fortelle kundene hvordan de tilbereder for eksempel sosekjøtt, og kan samtidig lære opp de yngre ansatte, sier butikksjefen.

Det er ikke bare kompetanse og livserfaring som gjør at kjøpmannen vil ha de eldre «mentorene» til butikken. Han mener butikkjobben holder seniorene i aktivitet, og gir dem noe å se frem til.

— Eldre har mye mer tid å ta av. Mange er alene, og ville ikke hatt mye å gjøre om dagene, hadde de ikke hatt en jobb å gå til.

Seniortiltak

«Årets seniorinitiativ» deles ut av arbeidsminister Anniken Huitfeldt på vegne av Senter for Seniorpolitikk. Prisen tildeles en virksomhet eller en person som har gjennomført, eller tatt initiativ til seniorpolitiske tiltak på en forbilledlig måte, skriver Senter for Seniorpolitikk. Kjøpmannen blir i Bergen, og tar ikke nominasjonen veldig alvorlig.

BT har tidligere skrevet om eldre som ønsker å bli lenger i arbeidslivet, tross den normale aldersgrensen på 67 år i de fleste bedrifter. Seniorpolitisk barometer viser at stadig seniorer flere ønsker å forbli i arbeid etter passerte 67 år. Einar Espeland har ingen planer om å gi seg med det første.

— Så lenge jeg ikke blir tullete i hodet, og så lenge han vil ha meg værende, blir jeg, sier Espeland smilende.

— Dessuten nytter det ikke å daffe her. Noen må jo prise disse varene.

KUNDEFAVORITT: Daglig leder Rune Johnsen tror på en sammensetning av forskjellige aldere og nasjonaliteter for best å betjene kundene i Meny Oasen. T.h. Einar Espeland (68).
eirik brekke
VIKTIGE SERVICEPUNKTER: Fra v. Natalia Tchepygova Talaian (39), Anna Haugland (72) og Alis Sivertsen (69) jobber sammen for å gi kundene alle råd de trenger om det ferske kjøttet.
eirik brekke