22. oktober, 2010. Kjøpesenteret Galleria Riga åpner omsider dørene for kundene i den latviske hovedstaden Riga. På kjøpesenterets egne nettsider vises bilder av bergenseren Petter Johnsen sammen med senterdirektør Arnis Veisbardis og Sandis Vetra fra eierselskapet Patollo.

De tre spiser kake. Men bak fasaden er ikke alt som det skal.

Det syv etasjers moderne kjøpesenteret med takterrasse har gjennom et tiår utviklet seg til et pengesluk i hundremillionersklassen. Ved åpningen i fjor var kun 40 prosent av 30.005 kvadratmeter tatt i bruk.

– Sikker på å få igjen

Under åpningen er også den mediesky bergenseren og mangemillionæren Berent Friele til stede. Friele har en gård i Hardanger, bor til vanlig i Sveits, men har reist til Riga for å få med seg åpningen. Gjennom åtte år har han nemlig investert store beløp i prosjektet.

Berent Friele, som er Hermans lillebror, vil i dag ikke si hvor mye penger han har spyttet inn i Galleria Riga.

– Jeg har ikke tapt noe. Jeg er sikker på at jeg på sikt vil få igjen pengene jeg har investert, med god avkastning. Man må se på de reelle verdiene som ligger der. Det er ikke mulig å få tak i så attraktive tomter i Riga lenger, sier Friele.

Garanterte rekordavkastning

Galleria Riga har vært planlagt siden tusenårsskiftet. I tillegg til Johnsen, var brødrene Friele med fra begynnelsen. Den tidligere ordføreren trakk seg ut etter hvert.

Petter Johnsen var én av Bergens mest profilerte forretningsmenn på slutten av åttitallet, før han gikk dundrende konkurs.

Planene i Riga var store. Johnsen uttalte i 2002 til Dagens Næringsliv at kjøpesenteret skulle stå ferdig to år senere og at potensielle investorer skulle få en årlig avkastning etter skatt på 40–50 prosent.

Siden 2004 har de totale tapene kommet opp i 245 millioner kroner.

- ** Må få tid på seg**

Friele og Johnsen kontrollerte lenge Patollo, som er det latviskregistrerte selskapet som har utviklet og eier Galleria Riga. I fjor kjøpte det britiske investeringsselskapet Carpathian seg opp til 80 prosent, mens bergenserne eier resten (se fakta).

Ettersom Frieles og Johnsens eierandel har variert, er det vanskelig å beregne deres andel av tapet på 245 millioner. Men bare i fjor hadde bergensernes investeringsselskap et tap på kjøpesenteret på rundt 38 millioner kroner.

I tillegg til de bokførte tapene, har Friele både personlig og gjennom investeringsselskapet stilt lånegarantier til Nordea Bank på flere titalls millioner kroner.

Friele er likevel positiv. Han understreker at Patollo er et utviklingsselskap, og at det da nødvendigvis måtte bli underskudd i årene frem til åpning.

— Ut fra prosjektets karakter og utviklingen er vi fornøyde. Det avgjørende for utviklingen videre er om vi får inn noen store, gode og kjente merkenavn blant leietakerne. Det er ingen tvil om at man er på rett vei med å få til dette. Men man må få tid på seg. Det vet banken, og det vet aksjonærene, sier Friele.

Ved Galleria Riga har da også gradvis mer av lokalene blitt fylt opp siden åpningen i fjor. Men fortsatt står én tredel av senteret tomt.

Verdsatt til null

Britiske Carpathian, som i fjor kjøpte seg opp til 80 prosent i Galleria Riga, er langt mer negativ til utviklingen. Ettersom selskapet er børsnotert, vil ikke direktør Paul Rogers kommentere saken.

I mai skrev selskapet følgende i sin årsmelding:

- Driftsresultatet har så langt vært betydelig under prognosene grunnet en kombinasjon av ledige arealer og leieinntekter og butikksalg som har vært under forventningene.

Carpathian vil heller ikke oppgi hvor mye de har investert siden de kom inn i prosjektet i 2007. I fjor foretok Carpathian kraftige nedskrivninger av sin investering i kjøpesenteret. Å skrive ned vil si å redusere verdien i regnskapet.

Ved utgangen av fjoråret var kjøpesenteret verdsatt til null i regnskapet.

Friele og Johnsen har også skrevet ned store deler av investeringen, og understreker at det på grunn av endrede markedsforhold er betydelig usikkerhet knyttet til verdifastsettelsen av Galleria Riga.

Pepperkakeby

I april i år valgte Carpathian å sette inn det verdensomspennende selskapet CBRE til å drifte kjøpesenteret. Før det hadde Petter Johnsen ansvar for alt fra drift, regnskap, administrasjon og koordinering med lokale myndigheter gjennom selskapet Galleria Concept.

Petter Johnsen har i en årrekke vært Frieles mann i Riga. Selv om bergenske Johnsen er langt hjemmefra, er det mye som er kjent for ham i Riga.

Galleria Riga er nemlig bygget over samme lest som Galleriet i Bergen, bare i større format. I november i fjor ble det til og med bygget pepperkakeby ved kjøpesenteret i Riga.

Men slik den økonomiske utviklingen har vært, vekker Galleria Riga sannsynligvis også dårlige minner for Johnsen.

På slutten av åttitallet engasjerte Johnsen seg i byggingen av Galleriet i Bergen. Det endte med en kostnadssmell på langt over 100 millioner.

Det lyktes ikke BT å komme i kontakt med Petter Johnsen i går.

file6243iamr3co17dwc49s7.jpg