Lederne for de såkalte G20-landene er nå samlet til krisemøte den franske byen Cannes, etter at den greske regjering tirsdag sjokkerte alle med planer om en folkeavstemning om redningspakken. Torsdag kveld gikk de imidlertid tilbake på kravet og bekreftet at det ikke blir noen folkeavstemning allikeve, skriver Aftenposten.no.

G20-landene er allikevel samlet i kritikken mot Hellas’ statsminister Georgios Papandreou og hans håndtering av krisen, og skrur nå opp språkbruken. Både Frankrikes president Nicholas Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier åpent at alternativet til redningspakken er at Hellas forlater EU.

Mistillitsvotum

— Det er nå tid for dem å bestemme seg for om de vil bli værende i euroen sammen med oss, sa Sarkozy, ifølge britiske Press Association.

Det greske parlamentet skal fredag ta stilling til et mistillitsvotum mot Papandreou. Hans regjeringsparti Pasok har en syltynn majoritet, og står i fare for å måtte gå av. Dersom det skjer, blir det trolig heller ingen folkeavstemning.

Hva frykter de forskjellige eurolandene ved at euroen ryker? Her er noen av landenes s utgangspunkter.

– Enig om økte IMF-ressurser

G20-landene kommer til å bli enige om å øke Det internasjonale pengefondets ressurser ved å åpne for en mekanisme med økte, frivillige bidrag fra medlemslandene, ifølge en kilde i forhandlingene, meldte nyhetsbyråene torsdag kveld.

USA - finanssektoren

Flere amerikanske finansinstitusjoner kan ryke dersom Hellas går konkurs. President Barack Obama er nå i Cannes, men har trolig ingen midler å bidra med. Han er også under press for å kutte i utgiftene på hjemmebane, og vil ikke kunne stille store midler til disposisjon for en ny ”Marshall-plan” for Europa.

— Det er i den amerikanske finansektoren man vil merke konsekvensene mest. De vil også merke lavere etterspørsel, men det er småtteri i forhold til finansinstitusjonene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen ved First securities til Aftenposten.no.

Kina - lavere etterspørsel

President Hu Jintao er i Cannes. Kinesiske myndigheter har sagt de ønsker å vente med å sprøyte inn penger i det europeiske stabilitetsfondet. Men konsekvensene av en gresk kollaps vil neppe bli dramatiske i Beijing.

— Kina har et annet finanssystem, og har alt i alt mindre å frykte enn det amerikanerne har. Det vil de kunne merke mindre etterspørsel, men det vil ikke være avgjørende for utviklingen i kinesiske økonomi. Dersom det går i Europa og USA vil få det imidlertid få konsekvenser, sier Andreassen.

Storbritannia - sliter med gjeld

Statsminister David Cameron advarer mot en ”finansiell storm” dersom Hellas faller ut av euroen. Storbritannia er ikke med i eurosonen, men en analyse fra National Institute of Economic and Social Research sier det er en 70 prosents sjanse for at landet går inn i en ny resesjon dersom krisen ikke løses, melder Daily Telegraph.

Friske penger til Hellas vil ikke Storbritannia bidra med.

— Britene vil ikke være med å låne penger til Hellas. Storbritannia har større underskudd enn det eurolandene har i gjennomsnitt. Det er samme størrelse som det greske, sier Andreassen.

Robuste Tyskland

Europas største økonomi og landet som har klart seg best gjennom finanskrisen.

Landet har mye å tape dersom eurosamarbeidet går fløyten. Da vil prisen på tyske varer stige kraftig, noe som vil ramme eksporten. Men landets økonomi vil tåle at Hellas faller ut av euro-samarbeidet, tror Andreassen.

— Tyskerne vil bli rammet, men de har større muskler til å dempe konsekvensene, sier Magnussen.

Frankrike utsatt

Den svært upopulære franske presidenten Nicholas Sarkozy har satt svært mye inn på å redde euro-samarbeidet. Onsdag kveld var første gang han åpnet for at Hellas kan bli kastet ut av eurosonen.

Men en gresk tragedie vil ramme Frankrike.

— I langt større grad enn Tyskland er franske banker eksponert mot gresk gjeld, sier han.

Italia - neste kollaps?

Etter at det greske kapittelet i den europeiske gjeldskrisen er over, vil EU-landene rette fokus på Italia og Spania. Det er ventet at Silvio Berlusconi vil komme under sterkt press på møtet i Cannes. Tilliten til at Italia klarer å betale sin gjeld forvitrer, og rentene går i været.

— Man frykter at dersom Hellas får løpe fra regningen, så vil Italia gjøre det samme, sier Magnussen.

En italiensk kollaps vil være langt mer dramatisk for eurolandene enn Hellas.

— Det som skjer i Hellas er brysomt, men beløpene er ikke ødeleggende store, sier han.

— Det er Italia som sitter i bakhodet nå. Det som har skjedd er at presset på Berlusconi er blitt langt større, for at de kan fremstå med en større troverdighet, sier Andreassen.

Manglende troverdighet fører til at bedrifter blir mer tilbakeholdne med å bruke penger.

— Det vil være en periode der usikkerheten er så store at folk ikke tør å bruke penger, sier Andreassen.

Si din mening i kommentarfeltet under!