Den nye typen mobilutstyr, som blant annet kan utveksle musikk-, video-, og tekstfiler, utgjør en betydelig trussel for innholdsleverandører på internett, skriver det amerikanske konsulentselskapet Analysys i en artikkel. Selskapet studerer fremtidsscenarioer for telekommunikasjon og nye medier.

Peer-to-peer— (P2P) teknologi, hvor brukerne fritt kan bytte filer, kombinert med mobilteknologi, reiser nye problemer i forbindelse med verdien til forskjellige former for innhold på nettet. Teknologien som trengs for trådløs utveksling av filer uten å betale rettighetsinnehavere, distributører, teleselskaper eller ISPer er ikke langt unna, hevder Analysys.

— Alt som mangler er Napster-liknende programvare som tillater direkte filutveksling fra et håndholdt apparat til et annet, sier ansvarlig for websystemer i Analysys, Philip Guildford.

I en slik situasjon er det vanskelig å angripe utstyrprodusenter og programvaredistributører, og det er vanskelig å spore kilder i mobilnettverket, sier Guildford til The Standard.

Innen 18 måneder kan overføring av musikk, nyhetsartikler og annet innhold mellom trådløse Bluetooth- og Mp3-apparater være vanlig, spår Guildford.(Origo)