Funksjonen Smart Tags vil styrke Microsofts proprietære teknologi og binde applikasjoner og operativsystem til visse nettsider. Et eksempel på en Smart Tag kan være at en bruker skriver et uttrykk i Word. "Taggen" tilbyr brukeren en lenke til en nettside som har relevant informasjon i forbindelse med uttrykket. På sikt kan denne nettsiden eksempelvis være en betalingstjeneste på Microsofts MSN-portal.

— Dette er nok et eksempel på at Microsoft integrerer innhold på nett med operativsystemet. Selskapet vil overføre sin dominans innen programvare til internett, sier analytiker i Gartner Group Michael Silver til Wall Street Journal.

Microsoft introduserte Smart Tags med Office XP 31. mai, og tester nå funksjonen på Internet Explorer 6, som inkluderes i Windows XP. Selskapet sier at alle kan definere Smart Tags. Teknologien virker imidlertid bare fra nye versjoner av produkter hvor Microsoft har mer en 90 prosent av markedsandelen. Windows XP skal lanseres 25. oktober.

- Styrer nettsurfing - Programvareselskapet vil bruke nye utgaver av det dominerende operativsystemet Windows og nettleseren Internet Explorer til å tvinge brukerne i retning av den kommende .NET-plattformen, hevder en amerikansk gruppe grunnlagt av Microsofts konkurrenter, Procomp.

.NET er et Windows for internett. Microsoft vil gjøre nettet til en stor abonnementstjeneste fra selskapet og ta betalt for tjenester som nå er gratis, hevder Procomp.

Når brukerne starter det kommende operativsystemet Windows XP får de en pakke som inneholder nettleser, epost-program, medieavspiller og et direktemeldingsprogram. Applikasjonene i XP-systemet er bundet til hverandre som et 8-tall. Det er vanskelig for andre produsenter å konkurrere med programvare som ikke passer inn, sa president i Procomp, Mike Pettit, i mai. Microsofts talsmann, Jim Cullinan, benekter påstandene. Han sier konkurrentene bør komme med egne produkter i stedet for å klage.

Bill Gates lettet på sløret for selskapets .NET på Comdex-messen i Las Vegas i fjor høst. Konseptet skal gi databrukerne en enkel måte for utveksling av data mellom forskjellige elektroniske enheter, noe som gjør arbeid mer knyttet til internett enn til en stasjonær PC, hevdet selskapet.(Origo)