Mens finansmarkedene venter på resultatet av mistillitsvotumet mot den greske statsministeren Georgis Papandreou, stiger frykter for den italienske økonomien.

Denne uken sa Frankrikes president Nicholas Sarkozy og forbundskansler Angela Merkel for første gang at Hellas kunne falle utenfor euro-samarbeidet. Det vil være et hardt slag for franske banker og finansmarkedene, men vil trolig være til å bære for eurosamarbeidet.

Sliter med mange av de samme problemene

Dersom krisen sprer seg til Italia, derimot, vil situasjonen være langt verre.

Nå gjør europeiske ledere alt for hindre at den greske tragedien får en italiensk repetisjon.

Fredag morgen meldte Reuters at IMF sender inspektører for å sikre at landet virkelig gjennomfører tiltak for å håndtere landets enorme gjeld.

Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe sier Italia sliter med mange av de samme probleme som Hellas: Skyhøy gjeld, for store utgifter, problemer med skatteoppkreving og en stor svart økonomi.

Italia har lovet å innføre en sparepakke på 60 milliarder euro og balanserte budsjetter innen 2013. Spørsmålet er om det vil være for lite og for sent, når gjelden stiger i forhold, melder BBC.

Frykter rentene

— Når Italia nå får oppmerksomhet er det en erkjennelse av at ting ikke er som de skal være, sier Ulltveit-Moe til Aftenposten.no.

For å få kontroll på gjelden er det avgjørende at rentene på Italias lån ikke går i været. Men da må markedene stole på at skandaleombruste Silvio Berlusconi holder ord.

At IMF nå sender inspektørere kan det tyde på at den tilliten ikke eksisterer, tror Ulltveit-Moe.

— Dette er åpenbart et tegn på at de ikke stoler på ham. Han lover ting, som for eksempel pensjonsalderen. Det er ikke godt nok. Han gjør for lite og for sakte, sier hun.

Berlusconi har sagt at pensjonsalderen må opp fra dagens 65 år.

- Må holde seg på bena

Papandreou fikk tilbud om en stor redningspakke, som innebar en halvering av Hellas’ statsgjeld. Til gjengjeld måtte landet innføre smertefull kutt i offentlige stillinger, pensjoner og lønninger.

- Har Europa råd til å tilby Italia samme som Hellas?

— Nei, det har man ikke. Man har ikke råd til Italia faller, til det er gjelden for gedigen. Derfor må Italia holde seg på beina. Det gjør de dersom de klarer å roe markedene, få kontroll på statsfinansene og roe betingelsene, sier Ulltveit-Moe.

Spania og Portugal er to andre land som sliter med å betjene egen gjeld. Turistlandet Spania lider kraftig etter en kollaps i boligmarkedene.